Index Vakbarát Hírportál

Menedékkérelmet adna be Magyarországon? Lehetetlen küldetés

2016. július 8., péntek 18:49

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének szerbiai képviselete pénteken aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a szerb-magyar határon várakozó migránsok száma két nap alatt megduplázódott, írja az MTI. A határ szerb oldalán lévők arra várnak, hogy a magyar határon benyújthassák menedékjogi kérelmüket.

Többen arról számoltak be, hogy a magyar határrendészek "visszazavarták" őket Szerbiába.

A szerbiai ENSZ képviselet 120 olyan emberről tud, aki hiába próbálkozott, nem tudta átadni a menedékkérelmét a magyar hatóságoknak.  Az ENSZ közleménye szerint a nemzetközi jog értelmében minden menedékkérőnek joga van ahhoz, hogy belépjen annak az országnak a területére, ahol menedéket akar kérni. A kedd éjfél óta hatályos új magyar menedékjogi szabályozás értelmében naponta csak harmincan adhatják be Magyarországra a kérelmüket. Ez azzal jár, hogy a többi menedékkérő hetekig várakozik a határon, a tranzitzóna szerb oldalán. Ők főleg nők és gyerekek, akiknek gyakran embertelen körülmények között kell várakozniuk. Pénteken már 1300-an voltak azok, akik Szerbiában rekedtek. Néhány száz migránst a szerb hatóságok a szabadkai befogadóközpontban elhelyeztek, de mintegy 800 ember kénytelen volt a szabad ég alatt aludni.

Az ENSZ azért is bírálta az új magyar menedékkérelmi-rendszert, mert szerintük a szigorú intézkedések arra ösztönözhetik a migránsokat, hogy veszélyesebb, illegális útvonalakat keressenek, és kitegyék magukat az embercsempészek kénye-kedvének, főleg a hazájukból felügyelet nélkül menekülő gyerekek.

Rovatok