Index Vakbarát Hírportál

A brit állatorvosok leszámolnának a homeopátiával

2016. július 8., péntek 18:28

Közel ezer brit állatorvos írta alá azt a petíciót, amelyben azt kérik, hogy tiltsák be az állatok homeopátiás kezelését. A szakmát felügyelő helyi kamara viszont nehezen tartja kivitelezhetőnek a korlátozást, írja a BBC.

A petíciót Danny Chambers devoni állatorvos kezdeményezte, a Change.org mozgalmár oldalon pedig már ezernél is több állatorvos csatlakozott hozzá. „Úgy gondoljuk, hogy a mai állatorvosoknak XXI. századi gyógyászati módszereket kellene használniuk” – jelentette ki Chambers, aki hangsúlyozta, hogy

tudományosan igazolták, hogy a homeopátia nem működik, valószínűleg egyáltalán nem kéne használni, akkor sem, ha jó szánékból ajánlják.

A tudomány egyébként nemcsak azt igazolta, hogy az állatok rákos elváltozásain sem segít az egymilliomodszoros rákoldat, hanem az embereken sem. Ha érdekli, hogy a működésképtelensége ellenére mégis miért népszerű és éppen ezért veszélyes, olvassa el ezt a korábbi cikkünket!

Chambers viszont még csak a nagy-britanniai szakemberek kis részét tudta megszólítani: mintegy 22 ezer állatorvos dolgozik az Egyesült Királyságban. Közülük ugyanis hétből egy használ valamiféle kiegészítő terápiát, 500 farmer és 40 állatorvos végzett homeopátiás kuruzslás-kurzust.  

Az Állatorvosok Királyi Kollégiuma közleményben reagált a kezdeményezésre: mint elmondták,  a homeopátia jelenleg társadalmilag elfogadott, emberek is használják, ezért nem érzik úgy, hogy okkal tilthatnák be. Azt is közölték, hogy azt alternatív kezeléseket elismeri az egészségügyi törvény is, ráadásul közvetlenül nem árt az állatoknak, tehát nem igazán van mit tenni az ellen a kevés állatorvos ellen, aki alkalmaz homeopátiás terápiát.

Rovatok