Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a tájfun Kínába, 230 ezer embert menekítettek ki

2016. július 9., szombat 13:33

Tajvan felől a kelet-kínai Fucsien tartomány partjaihoz érkezett szombaton a Nepartak tájfun, de a vártnak megfelelően legyengülve érte el a szárazföldet a kínai meteorológiai szolgálat szerint. Elővigyázatosságból 230 ezer lakost biztonságos helyre menekítettek, és kikötőbe rendeltek több mint 33 ezer hajót, jelentette az MTI.

A trópusi viharrá szelídült tájfun legerősebb széllökései nem nagyobbak mint óránként száz kilométer. Óránként tizenöt kilométeres sebességgel halad majd északnyugati irányba, és széllökései tovább gyengülnek - közölte a meteorológiai szolgálat.

Nagy mennyiségű esőre számítanak Fucsien mellett Csöcsiang, Csianghszi és Anhuj tartományokban, emiatt Sanghaj metropoliszban is. A tengerparti Putien városban az esővíz már szombaton elárasztotta az utcákat, négy óra alatt 250 milliméter esett. A tengerparti térségben a hétvégére töröltek több mint száz vasúti járatot, és a közúti közlekedés is nehézkes.  

Tajvanon legalább két halottja és 74 sérültje volt a Nepartak tájfunnak, háztartások százezrei maradtak áram nélkül, és több mint 15 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

(Borítókép: A Nepartak tájfun eléri Tajvan partjait. Billy H.C. Kwok / Getty Images )

Rovatok