Index Vakbarát Hírportál

Zavargásba torkollott egy szélsőbalos tüntetés Berlinben

2016. július 10., vasárnap 11:54

Több mint százan megsérültek szombat éjjel Berlinben, amikor szélsőbaloldali tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, írja az MTI. A tüntetők a legfrissebb információk szerint 3500-an voltak. Többen kövekkel, palackokkal és petrádákkal dobálták meg a rendőröket, kirakatokat törtek be, és rendőrautókat rongáltak meg. 

A rendőrök könnygázt vetettek be, és több embert őrizetbe vettek. A tüntetés helyszínére, a Friedrichshain nevű városrészbe 1800 rendőrt és rohamrendőrt vezényeltek ki, de a nyugalom a demonstráció után sem állt teljesen helyre. Az éjjel több autó felgyújtottak Berlinben.

A rendőrség vasárnapi közleménye szerint az utóbbi öt év legsúlyosabb rendbontása történt a német fővárosban.

123 rendőr sebesült meg. Több mint 100 büntetőeljárást indítottak, és 86 embert előállítottak.

A zavargással végződött tüntetést az egyik utolsó nagy berlini foglaltház miatt tartották. A friedrichshaini házat, amelyet a címe után Riager 94-nek (R94) neveznek, a szélsőbaloldali, anarchista szubkultúra egyik központjaként tartják számon a kilencvenes évek eleje óta, és már többször megpróbálták felszámolni.

A viszály az MTI szerint június 22-én újult ki, amikor az épület egy részét rendőri biztosítás mellett kiürítették, hogy felújítsanak két lakást menedékkérőknek. Azóta ismét rendszeresek a tüntetések. Mindig sok a rendőr a környéken, de így sok a rongálás, csak az utóbbi két hétben 20 autó felgyújtását kötik a hatóságok ehhez a konfliktushoz.

A városvezetés megosztott az ügyben. A kormányzó polgármester, Michael Müller és pártja, a szociáldemokraták (SPD) az ellenzéki Zöldekkel és az R94 szomszédságában álló épületek lakóival együtt tárgyalásos megoldást sürget. Az SPD-vel kormányzó kereszténydemokraták (CDU) viszont azt akarják, hogy továbbra is keményen lépjen fel a kormány.

Rovatok