Index Vakbarát Hírportál

Csökken az ISIS netes népszerűsége

2016. július 11., hétfő 17:18

Az Iszlám Állam még mindig gyilkol a Közel-Keleten, de legalább az interneten már csökken a népszerűsége, írja a Gizmodo. Az elmúlt két évben az ISIS-párti Twitter-fiókok forgalma 45 százalékkal esett vissza. 

Az Obama-adminisztráció 2014-ben nemzetközi koalíciót hozott létre az ISIS ellen, melynek egyik célja a terroristaszervezet online népszerűségének csökkentése volt. Ez eleinte nem ment valami jól. Visszatekintve amatőrnek tűnő hibákat vétettek, például a szövegeket csak angolul írták ki. 

A koalíció most mémeket használ, ötletes képeket hatásos szlogenekkel, melyeket már arabul írnak. Az információkat pedig muszlim kormányokon és szervezeteken keresztül terjesztik, nem csak úgy kilökik őket az internetre. 

Az új módszerek pedig beváltak. Az ISIS-ellenes tartalom már 6:1 arányú többségben van az azt támogatóval szemben, ami javulás az eddigihez képest. Míg 2014-ben átlagosan 1500 követője volt egy támogató Twitter fióknak, ez mára 300 körüli számra csökkent. 

Persze ez nem mind az Obama-adminisztráció érdeme, például a közösségi média üzemeltetői is kiveszik belőle a részüket. Februárban a Twitter bejelentette, hogy egy év alatt 125.000 ISIS-párti fiókot szüntetett meg. Az Anonymous hackercsoport szintén harcot hirdetett az Iszlám Állam ellen. Szakemberek pedig azt próbálják kikutatni, hogyan kerül be valaki a terrorszervezetbe, és igyekeznek megjósolni a terrortámadásokat is.

Rovatok