Index Vakbarát Hírportál

Eljárás indul a legpancserebb orosz kémek ellen

2016. július 11., hétfő 11:51

A titkosügynökség első szabálya: senkinek ne mondd el, hogy titkosügynök vagy!

A netre feltölteni képeket arról, hogy elvégezted a kémképzőt, majd luxusterepjárókkal parádézni az osztálytársakkal úgy, hogy mindenki tudja, hol végeztél, majd erről videókat posztolni arra jó, hogy dekonspiráljad magad. 

Ha azt hinné, hogy ennyire hülye hírszerzők csak a Bond-filmekben vannak, vagy mondjuk a San Marinó-i szolgálatoknál, akkor ki kell ábrándítsuk: július elején a világ egyik legjobb hálózatának, az FSZB-nek nem egy, nem kettő, hanem 50 kadétja produkálta ezt a nyilvánvaló baromságot.

Alekszander Mihajlov egykori FSZB-ügynök simán hazaárulónak nevezte a fiatalokat, miközben a hírszerzés vizsgálatot indított az ügyükben, írja a The Sunday Times.

Aminek az eredménye nagyjából borítékolható: a most már nyilvánosan is ismert arcú ügynökök vagy egy irodában kapnak elemző munkákat, vagy távoznak a szervezet kötelekéből. De arra is van egy minimális esély, hogy ez volt a világ legjobb elterelő művelete.

Korábban az ex-KGB-s (az FSZB elődje) orosz elnököt, Vlagyimir Putyint is kérdezték az esetről, de ő nem akarta kommentálni, hogy mi a véleménye az ifjú kémekről. Ő maga nem bukott le Kelet-Németországban a hidegháború alatt, írta a Mirror.

Rovatok