Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea teljesen szakít az Egyesült Államokkal

2016. július 11., hétfő 15:20

Észak-Korea az utolsó, az ENSZ-en keresztül fenntartott kapcsolatát is megszakítja az Egyesült Államokkal. Az úgynevezett New York-i folyosót/csatornát arra hivatkozva számolják fel, hogy Washington a múlt héten szankciókat vezetett be az ország szeretett vezére, Kim Dzsongun és több munkatársa ellen. Phenjan az ázsiai térség NATO-szerű katonai szövetsége ellen is felszólalt – derül ki a New York Times cikkéből.

Ezzel gyakorlatilag az utolsó olyan kapcsolat is megszűnt a két ország között, ahol kétoldalú ügyeket intéztek. Nagykövetet már évtizedek óta nem küldenek a másikhoz, az Egyesült Államok pedig 1950, a koreai háború kezdete óta embargót vezetett be Észak-Korea ellen. 2015-ben a Sony Pictures elleni hackertámadás után szigorítottak a megszorításokon, múlt szerdán pedig a pénzügyminisztérium határozott arról, hogy Kim Dzsongunt és a kommunista párt több vezetőjét kizárják a nemzetközi pénzforgalomból.

Phenjan vasárnap értesítette Washingtont a döntésről, ahol elfogadták azt. Hétfőn viszont már újabb háborús üzenetet küldött az Egyesült Államoknak, amely pénteken egyezett meg Dél-Koreával a THAAD nevű rakétavédelmi rendszer kiépítéséről és egy szélesebb körű katonai együttműködésről. Phenjan szerint a gazdasági szankciók és a fegyverkezés a legsúlyosabb hadi cselekménynek minősülnek. 

A hétvégén Észak-Korea katonai erődemonstrációval akart reagálni a szöuli egyezségre, de a rakéták már a repülés kezdeti szakaszában csődöt mondtak szombaton. Az elmúlt hónapokban több sikeres rakétakísérletet is végrehajtottak néhány kudarc kíséretében.

Észak-Korea emiatt azzal fenyegetőzik, hogy az országban fogva tartott két amerikai állampolgár ügyében háborús törvények alapján ítélkeznek majd. A két fogvatartottat már korábban 10, illetve 15 év kényszermunkára ítélték kémkedés, felforgatás és más államellenes bűncselekmények vádjával, írja az MTI.

Rovatok