Index Vakbarát Hírportál

Két guantánamói fogoly kerül a szomszédunkba

2016. július 11., hétfő 20:05

Az Egyesült Államok hétfőn két guantánamói foglyot szállított át Szerbiába - írja a Reuters. A jemeni Manszúr Ahmed Szaad al-Dajfi és a tádzsik Mohamed Davlatov a rosszhírű amerikai büntetőtábor felszámolása miatt került a szomszédunkba, egy közelebbről meg nem nevezett börtönbe.

A két 37 éves dzsihadistáról a WikiLeaks 2008-as kiszivárgott katonai jellemzéséből lehet tudni. Al-Dajfit 2001-ben Afganisztánban kapcsolták le az amerikaiak, mint magas rangú al-Kaida-parancsnokot, de azután maguk is beismerték, hogy túlértékelték az afgán kiképzőtáborokban edződött jemeni szerepét. Davlatov a Tádzsikisztáni Iszlamista Mozgalom tagja volt, aki szintén Afganisztánban kapott kiképzést.

Vasárnap egy másik jemeni fogoly is Európába érkezett, Fajíz Ahmed Jahia Szulejmánt egy olaszországi támaszpontra vitték. 

A guantanamói büntetőtábort a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után hozták létre a Kuba délkeleti részén fekvő amerikai haditengerészeti támaszponton. A foglyok többségét terrorizmus gyanújával, bírósági eljárás és vádemelés nélkül tartják itt. Barack Obama, az amerikai elnök a 2008-as választási kampányában ígéretet tett a rengeteget bírált intézmény felszámolására, de végül csak második elnöki ciklusának utolsó évében látott neki a dicstelen örökség felszámolásához

Rovatok