Index Vakbarát Hírportál

2000 zaklató lehetett Kölnben szilveszterkor

2016. július 11., hétfő 16:04

Kiszivárgott a német rendőrség jelentése az ország nagyvárosaiban, így például Kölnben elkövetett szilveszteri szexuális zaklatásokról. A Süddeutsche Zeitung által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint akár 2000 támadó is lehetett. Összesen 1200 nő fordult a rendőrséghez segítségért, írja a The Independent.

Kölnből 600, Hamburgból 400 esetet jelentettek, máshol ilyen nagy mennyiségben nem fordultak elő támadások. A rendőrségi vizsgálat során a 2000 emberből mindösszesen 120 főt sikerült azonosítani. Köztük többen bevándorlók, aki az elmúlt két évben érkeztek az országba. Sok esetet már nem tudnak feldolgozni, mert ennyi idő elteltével nem lehet nyomokat találni, az Independent szerint pedig az is probléma, hogy az országban nagyon kevés köztéri kamera van. 

Az adatokat a két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportjai is feldolgozta, ez alapján a szövetségi rendőrség (BKA) minden lehetséges adatot összegyűjtött a szilveszteri molesztálásokról.  A hivatal kutatása alapján országszerte 642 szexuális bűncselekmény történt, a gyanúsítottak száma pedig 47. Továbbá történt 239 összevonható bűncselekmény is (például rablással súlyosbított szexuális támadások). Ezeknek az eseteknek 73 feltételezett elkövetőjét sikerült azonosítani és eljárás alá vonni, írja az MTI.

Eddig a bíróságok négy ítéletet hoztak a szilveszteri zaklatási ügyekben: egy 21 éves iraki és egy 26 éves algír férfit egy év felfüggesztett börtönre ítéltek. Másik két esetben rablásokban döntöttek.

„Van kapcsolat a zaklatási jelenség és a 2015-ös tömeges és rapid migráció között” – mondta el Holger Münch, a német szövetségi rendőrség elnöke.

Feltehetőleg az év végi tömeges molesztálások miatt új törvényt kell bevezetni Németországban, amely a csoportosan elkövetett szexuális támadásokat külön kezelné. Akár súlyosabban is büntetné. A BKA az egyelőre nem nyilvános 50 oldalas jelentésében azt javasolja, hogy erősítsék meg a rendőri jelenlétet a nagyvárosok közterein és terjesszék ki a kamerás térfigyelő rendszereket, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló támadások.

Rovatok