Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea készülődik valamire, ami eléggé egy atomrobbantásnak tűnik

2016. július 12., kedd 11:17

Műholdas felvételek alapján nagyfokú készülődést látni Észak-Korea nukleáris kísérleti telepén, írja az MTI. A hírről eredetileg a Johns Hopkins Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének Korea-kutató intézete által működtetett 38 North című honlap számolt be.

A cikk szerint július 7-i műholdképek alapján azon a Punggye-ri nukleáris gyakorlótéren, ahol a korábbi atomrobbantásokat is végrehajtották 2013 és 2016 között, ismét készleteket és berendezéseket halmoztak fel. Ezenkívül egy kisebb jármű áll a létesítmény kiszolgáló épületénél, a kaputól délre, míg délkeletre számos csille sorakozik, feltehetően azért, mert az ott lévő alagútban valamilyen munka folyik - írta a 38 North. Azt a képek alapján nem lehet megállapítani, hogy a mostani tevékenység csupán karbantartás, az alagút mélyítése folyik vagy egy ötödik kísérleti atomrobbantás előkészülete. 

Az utóbbi időben fokozódott az aggodalom amiatt, hogy Phenjan újabb provokációkat követ el, miután az Egyesült Államok példa nélküli szankciókkal sújtotta az ország vezetőjét, Kim Dzsong Unt és több munkatársát az emberi jogok észak-koreai megsértése miatt. Az amerikai büntetőintézkedések miatt Észak-Korea hétfőn bejelentette, hogy felszámolja az ENSZ-en keresztül fenntartott diplomáciai érintkezését az Egyesült Államokkal.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium hétfői közleménye szerint Észak-Korea bármikor végrehajthatja az ötödik atomrobbantását, ha az ország vezetője arra utasítást ad.

Rovatok