Index Vakbarát Hírportál

Bontják a calais-i tábor maradékát is

2016. július 13., szerda 18:29

A francia Calais jobboldai polgármester, Natacha Bouchart bejelentése alapján hamarosan felszámolhatják a francia calais-i menekülttábort - írja az Independent.

A tábor egyik felét már lerombolták, de a másik felében még menekültek ezrei, köztük több száz gyerek él. Bouchart azt mondta, Bernard Cazeneuve belügyminiszter beleegyezett a menekülttábor lebontásába. "Nem várhatunk tovább, minél előbb ki kell derüljön, hogy mikor és hogyan bontják le a tábort. Ez az ország, a lakosság és a gazdaság szereplőinek is az érdeke" - mondta Bouchart.

Az Agence France-Presse tudósítása szerint a bejelentés hírére a menekültek molotov koktélokat kezdtek dobni az összekötő út irányába.

Hivatalos becslések szerint a "dzsungelnek" is nevezett menekülttáborban 4500 ember él, a legtöbben Afrikából és a Közel-Keletről jöttek, de az angol civil szervezet, a Help Refugees UK becslése szerint valójában 7000-en is élhetnek a táborban, közülük pedig 425 kiskorú, és a szülei nélkül tartózkodik a táborban. "A tábor bontása szörnyű hír, a legutóbb, mikor a hatóságok bontani kezdtek, több száz gyerek tűnt el. Ez megint meg fog történni, amennyiben a brit hatóságok nem biztosítják a gyerekek védelmét" - mondta Josie Naughton, a szervezet egyik alapítója.

Calais egy francia kikötőváros, a település peremén elterülő dzsungelnek nevezett sátortáborban tartózkodó menekültek abban reménykednek, hogy a La Manche-csatornán áthaladó kamionokra felugorva eljuthatnak Angliába. A táborról itt írtunk részletesebben. A tábor egy részét idén áprilisban számolták fel.

Rovatok