Index Vakbarát Hírportál

Kína bekeményít: légvédelmi zónákat akar a tengeren, amiről letiltották

2016. július 13., szerda 12:08 | aznap frissítve

Kínának joga van arra, hogy légvédelmi zónákat alakítson ki a Dél-kínai-tengeren, nyilatkozta Kína külügyminiszter-helyettese. A BBC által közvetített nyilatkozat egy nappal azután jelent meg, hogy a hágai nemzetközi bíróság kimondta: Kínának nincs történelmi joga a dél-kínai-tengeri területekhez, és megsértette a Fülöp-szigetek szuverenitását, amikor közeli zátonyokon terjeszkedett.

Kína azonban jelezte, hogy nem tartja illetékesnek a testületet, és nem fogadja el a bíróság döntését. Ez azt jelenti, hogy továbbra is igényt tart a Dél-kínai-tengerbe mélyen, U alakban benyúló szigetekre és zátonyokra, illetve az azok alatt rejlő természeti erőforrásokra. A kínai követelések nagyjából a Dél-kínai-tenger 90 százalékát fedik le.

Szerdán Kína nyomatékosította, hogy igényt tart a Dél-kínai-tengerre és szigeteire. Felállít egy légvédelmi zónát is, ha fenyegetve éreznék magukat. 

A külügyminiszter helyettes fenyegető hangvételű nyilatkozatot is tett: 

Remélem, hogy a térség országai együttműködnek Kínával, hogy megvédjék a Dél-kínai-tenger békéjét és stabilitását, és nem hagyják, hogy a terület háború kiindulópontja legyen.

A hágai bíróság ítélete kötelező érvényű, de betartatására nincs lehetősége.

Rovatok