Index Vakbarát Hírportál

Megölték a pesavari iskolai mészárlás kitervelőjét

2016. július 14., csütörtök 08:15

Az afganisztáni-pakisztáni határ közelében egy amerikai légicsapásban megölték a 150 halálos áldozatot követelő, 2014-es pesavari iskolai vérengzés kitervelőjét - jelentette a Pentagon szóvivőjére hivatkozva az MTI.

Peter Cook közölte, hogy a szombaton végrehajtott csapásban meghalt Umar Kalifa "ismert terroristavezér", akit Kalifa Umar Manszúr néven is emlegettek. A légitámadásban, amely az Iszlám Állam (IS) szervezetéhez tartozó, úgynevezett Horaszan Tartomány csoport tagjai ellen irányult, négy másik "ellenséges harcost" is megöltek.

A támadást az afganisztáni Nangarhar tartományban hajtották végre, ahol az IS megvetette lábát. A Pentagon szóvivője Kalifát a Tarik Gidar csoport egyik vezetőjének nevezte. A pakisztáni tálibokhoz köthető szervezetet az amerikai külügyminisztérium idén május 25-én globális terrorcsoportnak minősítette.

A Pentagon szóvivője azt írta, hogy "Kalifa volt a szervezője több pakisztáni terrorcselekménynek is", köztük a csárszaddai Bacsa Hán egyetem ellen 2016-ban, a pesavari Badaber légitámaszpont ellen 2015-ben, illetve a hadsereg egy pesavari iskolája ellen 2014 decemberében elkövetett támadásnak, mely több mint 130 gyermek halálával járt.

Rovatok