Index Vakbarát Hírportál

20 évet kapott az Iszlám Állam YouTube-toborzója

2016. július 14., csütörtök 08:39

Húsz év börtönre ítéltek szerda éjjel Grazban egy muzulmán hitszónokot, aki harcosokat toborzott az Iszlám Állam terrorszervezet számára. - szemlézi az MTI a csütörtök reggeli osztrák sajtót. 

A 35 éves boszniai származású Ebu Tejma néven ismert férfi - aki a délszláv háborúk idején telepedett le Bécsben - saját Youtube-csatornáján keresztül többeket rávett arra, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam közel-keleti háborújához. Ebu Tejma Bécs (és az Internet) mellett más osztrák városokban, Németország déli részén és Bosznia szalafista központjaiban is tevékenykedett, a vádirat "az Iszlám Állam propagandájának egyik kulcsfigurája"-ként jellemezte.

Az osztrák bíróság szerint a dzsihádra való uszítás kimerítette a gyilkosságra való felbujtás és a kényszerítés minősített bűncselekményét. Tejmát bűnösnek találták terrorista és bűnszervezethez való tartozás vádjában is.

A perben egy másik dzsihádistát is elítéltek, a 28 éves  vádlottat a bíróság tíz évi szabadságvesztésre ítélte a toborzásban való részvételért és szíriai gyilkosságokban való bűnrészességért.

A vádlottak padján egyik dzsihádista sem vállalta fel tetteit, mindketten tagadták, hogy bűnösök lennének. A beszámolók szerint roppant bőbeszédű és megnyerő fellépésű Tejma a végső szó jogán negyven percen át szónokolt,  állítva, ő sohasem kérte híveitől, hogy harcba menjenek.

A bíróság február óta tárgyalta az ügyet, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette. A vád képviselői tanúként olyan fiatalemberek hozzátartozóit sorakoztatták fel, akik az IS harcosaként meghaltak vagy eltűntek a Közel-Keleten, s a tanúk leírták, hogy milyen hatást gyakorolt a hitszónok gyermekükre és testvérükre. Sokan számoltak be a tehetetlenség érzéséről akkor, amikor szembesültek a megtérítettek átszellemültségével és a mártírhalál iránti eltökéltségével.

Több mint 250 Ausztriában élő, többségükben csecsen és bosnyák személyről gyanítják az osztrák hatóságok, hogy a dzsihádhoz köthető tevékenységet folytatnak. Közülük 70-et azzal gyanúsítanak, hogy közvetlenül is részt vettek a harcokban. Az osztrák belügyminisztérium szerint jelenleg is legalább 40, Ausztriából távozott dzsihadista harcol az Iszlám Állam soraiban.

Rovatok