Index Vakbarát Hírportál

A washingtoni külügyi szóvivő nem bírta ki röhögés nélkül

2016. július 14., csütörtök 08:03 | aznap frissítve

Theresa May, a tegnap hivatalba lépett új brit miniszterelnök Boris Johnson volt londoni polgármesterre, a brexit melletti kampány egyik vezető arcára bízta a brit diplomácia vezetését. Johnson izgatónak nevezte új megbízását, a világból érkező reakciók azonban finoman szólva is vegyesek.

Johnson a brexitkampányban játszott szerepét követően, a népszavazás utáni látványos visszatáncolásával egy meglehetősen felelőtlen politikus képét alakította ki magáról. Azzal sem feltétlenül diplomáciai erényeket villantott, amikor pár hete a török elnökről farigcsált egy bökverset, melyben Erdoğan egy kecskével üzekedik.

Mark Toner amerikai külügyi szóvivő sajtótájékoztatója közben értesült a hírről, és nehezen tudta megőrizni a komolyságát. Némi küzdelem után végül szélesen elvigyorodott, majd közölte, hogy örömmel várják a közös munkát.

Guardian összeállítása kitér Carl Bildt volt svéd miniszterelnök Twitter-bejegyzésére is, melyben Bildt közli, szeretné, ha ez csak egy tréfa lenne, de tart tőle, hogy nem az.

I wish it was a joke, but I fear it isn't. Exit upon exit. pic.twitter.com/8qmlSkQNRj

— Carl Bildt (@carlbildt) 2016. július 13.

A Guardian hosszan részletezi, hogy a kínai közösségi oldalakon, ahol Johnsont inkább egyfajta celebnek, semmint politikusnak tekintik, milyen megrökönyödés fogadta a hírt. De nem volt jobb a helyzet a hivatalos pekingi diplomácia köreiben sem.

A lap felidézi, hogy 2013-ban Johnson hogyan szívatta a hivatalos tolmácsokat nehezen lefordítható szavakkal. Egy, a Guardiannak nyilatkozó diplomata szerint Johnson jelölése kockázatos, és könnyen visszaüthet. Volt, aki a brit diplomatáknak Johnsont egyszerűen idiótának nevezte, és többen értetlenkedtek, hogy vajon mégis mi a fene történik mostanában a britekkel. A volt ausztrál miniszterelnök, Tony Abbott ugyanakkor elégedett May választásával.

Érdemes még megnézni a brit munkáspárti Angela Eagle arcát, amikor megtudja, hogy az a Boris Johnson, akit épp ezerrel ekéz, külügyminiszter lett.

 

Rovatok