Index Vakbarát Hírportál

Az al-Kaida már hat éve leírta a gyilkos fűnyíró módszerét

2016. július 15., péntek 11:03

A Charlie Hebdo-mészárlásért felelős Arab-félsziget al-Kaidája 2010 óta ad tippeket hivatalos magazinjában a nyugati országokban élő magányos merénylőknek. A nizzai terrortámadás módszerét is hat éve leírták, az elkövető csak egy pontban tért el a „gyilkos fűnyíró” receptjétől.

Manapság egy „magányos farkas” terrortámadásról mindenkinek az Iszlám Állam ugrik be, hiszen globális közvéleményben mély nyomott hagyott a kalifátus brutális hangvételű 2014-es felhívása a nyugati kultúrkörben élő, vagy nyugatiakkal kapcsolatba kerülő „igazhitűekhez”:

Ha van lehetőséged végezni egy hitetlen amerikaival, európaival – különösen egy rosszindulatú, mocskos franciával –, ausztrállal vagy kanadaival, vagy bármilyen más hitetlennel azok közül, akik háborút viselnek az Iszlám Állam ellen, akkor hagyatkozz Allahra, és öld meg, amilyen úton-módon csak lehet. Ne kérdd mások tanácsát vagy véleményét. (...) Ha nincs bombád vagy golyód, akkor zúzd be a fejét egy kővel, mészárold le egy késsel, gázold el, hajítsd le egy magas helyről, fojtsd meg vagy mérgezd meg. (...) És ha ezekre sem vagy képes, akkor köpd arcon!

A magányos merénylőknek azonban sokkal átfogóbb támogatást nyújt az Iszlám Állam anyaszervezete, az al-Kaida. A manapság a nyilvánosságban méltatlanul háttérbe szoruló terrorszervezet legveszélyesebbnek tartott jemeni ága (mellyel itt ismerkedhet meg) ugyanis már 2010-ben elkezdte publikálni az angol nyelvű Inspire magazint, melynek egyik fő célja a nyugati országokban élő iszlamisták terrortámadásokra való felbujtása és felkészítése. Az al-Kaida felismerte, sokkal körülményesebb a jemeni, afganisztáni vagy szíriai kiképzőbázisokra titokban elutaztatni, kiképezni, felszerelni, majd visszautaztatni a potenciális terroristákat, mint az, ha neten keresztül nyújtanak nekik segítséget a barkácsterrorizmushoz.

Csak a pengék maradtak le a nizzai kamionról

Az amerikai származású – azóta lebombázott – dzsihadista, Samir Khan által elindított angol nyelvű Inspire-ben ezért sorozatban jelentetnek meg anyagokat arról, hogyan lehet kikerülni a reptéri biztonsági ellenőrzést, „hogyan készíts bombát anyukád konyhájában”, vagy arról,

hogyan változtasd az autódat gyilkos fűnyíróvá.

Az Inspire 2010 őszi számában megjelent cikk hasznos, de azért meglehetősen kézenfekvő tanácsok gyűjteménye arról, hogyan lehet maximális pusztítást okozni a tömegbe hajtva. A lényeg:

A cikk nem rejti véka alá, hogy egy ilyen támadásból nem lehet észrevétlenül elsurranni, ezért az elkövetőnek fel kell készülnie a „mártírhalálra”.

Az Inspire útmutatásai közül csak egyetlen dolog hiányzott a nizzai terrortámadásból, de az jó okkal. Az al-Kaida szerzője ugyanis azt javasolja, hogy a leendő merénylő erősítsen pengéket a hűtőrácsra a fényszórók magasságában, hogy azzal kaszabolja az embereket:

A pengéknek nem kell túl élesnek lenniük, az autó tömege és gyorsasága miatt egy tompább penge is simán átvágja a csontokat.

Ha belegondolunk, amellett, hogy sokat kéne szöszmötölni a pengék felerősítésével, egy ilyen Mad Max-járgánnyal percek alatt le lehet bukni a forgalomban.

A terroristák már régóta nyílt forráskóddal dolgoznak

Azt fontos megjegyezni, hogy a merénylő kilétéről, motivációiról, esetleges iszlám radikalizmusáról egyelőre nagyon keveset tudni. Azt sem tudni, hogy a merénylethez az Inspire-ből merített-e inspirációt, sőt azt sem, hogy egyáltalán hallott-e az Inspire-ről. Franciaországban 2014-ben Nantes-ban és Dijonban is megtörtént, hogy Allah akbar! felkiáltással próbált meg valaki minél több embert elgázolni, mindkét esetben 10 ember sérült meg, Nantes-ban egy ember meg is halt. Egyik esetben sem sikerült viszont egyértelmű kapcsolatot találni a pszichésen instabil elkövetők és radikális szervezetek között.

Az mindenesetre tanulságos, hogy az al-Kaida már évek óta dolgozik azon, hogy minél jobban megkönnyítse az önradikalizálódó (azaz a terrorszervezettel közvetlen kapcsolatba nem kerülő) iszlamisták dolgát. Az ötletek, a biztatás és a terrortámadások igazolása (a nyugatiak válogatás nélkül bombázzák a gyerekeket és a nőket is, mi sem kíméljük őket!) mellett igyekszik minél több hasznos technikai ismeretet is megosztani.

Az önradikalizáción és önképzésen alapuló módszert a szakirodalom igen találó módon nyílt forráskódú terrorizmusnak (open source terrorism) hívja; utalva arra, hogy a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztőihez hasonlóan a terrorszervezetek is kiengedik kezükből termékük titkait, és egyenesen biztatnak a know-how szabad és kreatív felhasználására.

Rovatok