Index Vakbarát Hírportál

Feloldották a titkosítást egy szeptember 11-i merénylettel kapcsolatos FBI-dokumentumról

2016. július 16., szombat 20:03

Az amerikai kongresszus közzétette azt a 28 oldalas, eddig szigorúan titkos besorolású dokumentumot, amit a szeptember 11-i merényletet vizsgáló bizottság kapott meg annak idején az FBI-tól. A bizottság azt kutatta a szövetségi nyomozóiroda segítségével, hogy milyen hírszerzési hibák és hiányosságok vezettek ahhoz, hogy nem sikerült megakadályozni a World Trade Center ikertornyait leromboló, több ezer áldozattal járó terrorista támadást.

A dokumentum az Al-Kaida terroristái (a 19 szeptember 11-i elkövetőből 15-en szaúdi állampolgárok voltak) és a szaúdi királyi család közti kapcsolatot mutatja be. A szálak Khalid al-Bandar herceghez vezetnek, aki korábban Szaúd-Arábia amerikai nagykövete is volt. A nyomozás kiderítette, hogy Bandar herceg és a felesége is küldött pénzt (10 ezer dolláros nagyságrendben) olyan, Amerikában élő szaúdiaknak, akik kapcsolatban álltak a gépeltérítőkkel. Közvetett bizonyítékként szerepel a dokumentumban egy 2002-ben, Pakisztánban elfogott Al-Kaida-tag mobiltelefonjának telefonkönyve is, amiben szerepelt a szaúdi követség egyik testőrének privát száma, illetve illetve a Bandar rezidenciáját fenntartó cég elérhetősége is.

Bandar herceg egy alkalommal a személyes számlájáról utalt pénzt egy Osama Bassnan nevű illetőnek San Diegóba, akiről kiderült, hogy a merényletet elkövető terroristákat anyagilag támogatta. Bassnan felesége szintén kapott pénzt Bandar feleségétől. A dokumentum egy olyan esetet is leír, amikor az FBI arról szerzett tudomást, hogy egy, a figyelt személyek listáján szereplő szaúdi férfi azért tudott akadálytalanul belépni az Egyesült Államokba, mert Bandar herceg kíséretében utazott.

Kongresszusi képviselők hangsúlyozták, hogy a dokumentum olyan, annak idején fontosnak ítélt nyomokat és feltételezéseket tartalmaz, amelyeket azóta alaposan kivizsgáltak, és a nyomozás nem talált szilárd bizonyítékokat velük kapcsolatban. A titkosítást azért oldották fel, hogy az üggyel kapcsolatos spekulációkat és összeesküvés-elméleteket elcsendesítsék. A dokumentum így gyakorlatilag felmenti Szaúd-Arábiát a ki nem mondott vád alól, miszerint támogatták volna a 9/11-es merénylet elkövetőit. Azt viszont leszögezi a jelentés, hogy a szaúdi kormány egyes amerikai iskolák és mecsetek finanszírozásával az iszlám radikális ágának amerikai terjedését támogatja.

Ez azért is fontos, mert májusban az amerikai szenátus elfogadott egy törvényt, ami lehetővé tette volna a terrortámadás áldozatainak családjai számára, hogy bepereljék Szaúd-Arábiát, és kártérítést követeljenek. A képviselőház nem szavazta meg a törvényt, és Obama elnök is bejelentette, hogy vétózni fog, ha elé kerül. Szakértők attól tartanak, hogy egy ilyen törvény veszélyes precedenst teremthetne, és az amerikai állam felé irányuló perek sorát indítaná el, amelyek az amerikai államot vádolják terrorakciók támogatásával.

Rovatok