Index Vakbarát Hírportál

Török puccs: a kiskatonák azt hitték, gyakorlatoznak

2016. július 16., szombat 17:31

A péntek esti törökországi katonai puccskísérletben részt vevő közlegények közül sokaknak fogalmuk sem volt arról, hogy mibe keveredtek. Feletteseik azt mondták neki, hogy hadgyakorlatozni fognak, csak akkor esett le nekik, hogy államcsínyhez asszisztálnak, amikor civilek kezdték el megmászni a harckocsijaikat - legalábbis az elfogott puccsista katonák közül sokan ezt állították a Hürriyet török lap beszámolója szerint.

A hatalomátvételi kísérlet után több mint 2800 katonát vettek őrizetbe. A török állami hírügynökség, az Anadolu szerint délutánra megtisztították a puccsistáktól a hadsereg ankarai főhadiszállását, és mindenkit letartóztattak azok közül, akik részt vettek a péntek éjjel történtekben. Most a terrorellenes erők fésülik át a hadsereg központi épületeit.

A Hürriyet szerint az elfogott puccsista katonák közül sokan arról beszéltek kihallgatásuk során, hogy főnökeik keverték bele őket a dologba, ők semmit nem tudtak arról, mi zajlik. Az egyébként a péntek éjjeli élő televíziós felvételeken is szembetűnő volt, hogy sok katona látszólag tanácstalan volt, nem tudta, hogyan reagáljon arra, hogy az emberek az utcára vonultak és kikeltek a puccskísérlet ellen.

Az NTV magánhírtévé képei szerint a hadsereg főhadiszállásán egy ezredest és sok másik katonát tartóztattak le a különleges erők, végigmotozták, letérdeltették őket. De ők még mindig jobban jártak, mint azok a társaik, akiket az isztambuli hidakon a tömeg kis híján meglincselt, miután megadták magukat.

Rovatok