Index Vakbarát Hírportál

Kétszer is teherautóval mérte fel a terepet a nizzai merénylő

2016. július 17., vasárnap 09:59 | aznap frissítve

A francia rendőrség a nizzai terrortámadás előtt lezárva tartotta a tengerparti sétányt, a blokádot nem sokkal azelőtt oldották fel, hogy a merénylő a tömegbe hajtott a bérelt teherautójával. A csütörtöki támadás előtt, amikor katonai parádé volt a helyszínen, a rendőrök még négy rendőrségi járművel biztosították a területet. Ezeket azonban – legfeljebb néhány órával a  terrortámadás előtt – visszavonták, számolnak be a szemtanúk.

Nizzában csütörtök este egy 31 éves tunéziai férfi bérelt teherautóval belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A támadásnak 84 halottja és 303 sebesültje van, utóbbiak közül 121-en még kórházban fekszenek, 18 embernek pedig még vasárnap is válságos az állapota. A támadást szombaton az Iszlám Állam vállalta magára.

A nyomozáshoz közelálló forrásból az AFP közben úgy tudja, hogy a férfi a támadást megelőző mindkét nap, kétszer is kiment a teherautóval a helyszínre.

Addig lőttek rá, amíg mozgott

A BFMTV-nek pedig a nyomozáshoz közeli források elmondták, miről beszélt az a három rendőr a meghallgatásán, akik végül megállították a sofőrt, és akikre a férfi többször is rálőtt.

22 óra 45 perckor szóltak nekik rádión, hogy egy teherautó behajtott a sétányra, és azonnal abba az irányba futottak. Látták, hogy egy civil férfi megpróbálta megállítani a sofőrt. A teherautó csak később állt meg, Mohamed Lahouaiej Bohlel pedig kilőtt a rendőrökre. Egyikük egy pálmafa mögött talált menedéket a tűzharcban. „Addig lőttem, amíg már nem mozgott" – mondta az egyik rendőr. Hárman együtt összesen 27 lövést adtak le a támadóra.

Újabb emberek őrizetben

A nizzai terrortámadással kapcsolatban vasárnapra két újabb embert tartóztatott le a francia rendőrség, értesült a Sky News. Bírósági forrásokból úgy tudják, hogy egy férfi és egy nő a két letartóztatott, akiknek köze van a teherautóval a július 14-i ünnepségeken a tömegbe hajtó tunéziai férfinak. Arról, hogy pontosan mi a kapcsolat és miről szól a gyanú, egyelőre nem közöltek semmit.

Korábban öt embert, köztük a támadó exfeleségét vették őrizetbe. A Le Figaro szerint viszont a nő az őrizetbe vétele viszont vasárnap reggel megszűnt.

Gyorsan radikalizálódhatott

Már több száz tanút hallgatott meg a rendőrség, és többen is megerősítették korábbi ismerőseinek ellentmondva, hogy a férfi vallásos volt. Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint a 31 éves férfi nagyon gyorsan radikalizálódhatott.

A Nice-Matinnek a támadó lakásához közeli konditeremben azt mondták, hogy két éve járt oda, és sokszor dicsekedett, gyakran próbált felszedni nőket.

További cikkeinket a nizzai terrorról itt találja.

Rovatok