Index Vakbarát Hírportál

Az USA nem javasolja a törökországi utazást

2016. július 17., vasárnap 07:50 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma azt tanácsolta állampolgárainak, hogy lehetőleg ne utazzanak Törökországba, különösen az ország délkeleti részét kerüljék el - írja az MTI. Az erről szóló közleményben a külügyi tárca a július 15-i török puccskísérletre és annak utóhatásaira utalva arra ösztönözte az amerikaiakat, hogy "a terrorista csoportok tevékenységéből fakadó, Törökország egész területét érintő veszélyek megnövekedése miatt" vizsgálják felül utazási szándékukat.

Az amerikai külügyminisztérium szerint különösen kerülendő az ország délkeleti része, elsősorban a szíriai határ közelében. A már Törökországban lévő állampolgároknak azt javasolták, hogy maradjanak távol a hosszú soroktól (beleértve a kedvelt turisztikai célpontokat), akárcsak a politikai tömegdemonstrációktól, felvonulásoktól, ha lehet, maradjanak a szálláshelyükön.

John Kerry szombaton figyelmeztette török kollégáját, Mevlüt Cavusoglut: ártanak a két ország kapcsolatának azok a törökországi megnyilatkozások, amik azt sugallják, hogy az Egyesült Államoknak köze lett volna a török puccskísérlethez.

A CNN szerint Isztambulban már kezd normalizálódni a helyzet, az Atatürk reptér vasárnap reggelre megkezdte rendes működését. A legtöbb járat időben vagy kis késéssel tudott közlekedni, csak néhányat töröltek. A reptér közleményt adott ki, miszerint "Törökország új napra ébredt, sokkal erősebb érzékkel a demokráciához és a szabadsághoz". 

Ezrek tüntetnek a kormány mellett

Tüntetők ezrei vonultak fel szombat éjjel több török városban, támogatásukról biztosítva a török kormányt, és tiltakozva a több mint kétszáz halálos áldozatot követelő puccskísérlet ellen - írja az MTI.  Az isztambuli Taksim téren a tüntetők zászlókat lengettek, a kormányt támogató mondatokat skandáltak, és menetet szerveztek az Istiklal sugárúton is.

Ezrek vonultak fel az Ankara központjában lévő Kizilay téren is, ahol elsősorban államcsínyellenes jelszavakat kiáltoztak. A teret lezárták a forgalom elől. Az ország parlamentjének épülete előtt a tüntetők egyebek mellett a halálbüntetés bevezetését követelték. A CNN Türk televízió híradása szerint az utcára vonulók olyan jelszavakat skandáltak, hogy "Kivégzéseket és halálos ítéleteket követelünk!". Szavaikat Recep Tayyip Erdogan államfőhöz intézve így kiáltoztak: "Ha azt mondod, üssünk, ütünk, ha azt mondod, öljünk, ölünk!".

Rovatok