Index Vakbarát Hírportál

Politikai túszdráma Örményországban: harminc fegyveres barikádozta el magát a rendőrségen

2016. július 17., vasárnap 20:33

Mintegy harminc fegyveres férfi megölt egy rendőrezredest, megsebesített egy másik ezredest és egy alezredest, valamint túszokat ejtett vasárnap hajnalban egy jereváni rendőrkapitányságon - közölte az örmény nemzetbiztonsági szolgálat, melynek emberei jelenleg is tárgyalnak a túszejtőkkel. A támadók a tárgyalások közben szabadon engedtek két túszt, és még hét-nyolc lehet a fogságukban.

A támadók elbarikádozásukkal tüntetéssorozatot akartak kirobbantani, arra szólították fel az örményeket, vonuljanak utcára, és demonstrációkkal érjék el egy júniusban bebörtönzött ellenzéki politikus, Zsirajr Szefilján és rajta kívül "minden politikai fogoly" szabadon bocsátását. Az egyik túszejtő, bizonyos Varuzsan Avetiszján ezenkívül azt is követelte a Facebookon, hogy Szerzs Szargszján örmény elnök távozzon a hatalomból.

A nemzetbiztonsági szolgálat közleményében leszögezte, hogy hamisak azok a híresztelések a közösségi médiában, miszerint a törökországihoz hasonló puccskísérlet történt volna Jerevánban. Cáfolta azt a híresztelést is a szolgálat, hogy más épületet is elfoglaltak volna a fegyveresek.

Tudósítók szerint egyelőre nincs jele annak, hogy a lakosság a felhívás hatására az utcára tódult volna.

Politikai elemzők azt mondták, a fegyveresek nyilvánvalóan az egyik kis támogatottságú ellenzéki csoport hívei, melynek alapítóját, Zsirajr Szefiljánt és hat politikustársát júniusban tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy törvényellenesen birtokolt fegyvereket, és hogy felkelést szított a lakosság körében, el akart foglalni kormányzati épületeket és egy televízió-átjátszóállomást. Az egykori katonatiszt Szefiljánt már egyszer, 2006-ban bebörtönözték 18 hónapra a hatalom erőszakos megdöntésére való felhívása miatt.

A politikus elsősorban a Karabah ügyében mutatott "erélytelenség" miatt fordult a kormány ellen. Ezt a kaukázusi területet túlnyomórészt örmények lakják, és a 90-es évek elején véres háborúval szakadt csak el a törökökkel rokon Azerbajdzsántól. Azóta a terület a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, és a mindennapos összecsapások csak a komoly török és orosz nyomás hatására nem eszkalálódnak újabb háborúvá.

(MTI)

Rovatok