Index Vakbarát Hírportál

Török puccskísérlet: már hatezer ember őrizetben

2016. július 17., vasárnap 13:06 | aznap frissítve

Egy a Reutersnek nyilatkozó katonatiszt azt állította, hogy a török elnök, Erdogan gépét − amivel nyaralásából repült vissza Isztambulba a puccskísérlet alatt − és az azt kísérő két vadászgépet legalább két, vélhetően a lázadókhoz tartozó F16-os vadászgép fogta be. De hogy miért nem lőttek, azt nem tudja megmondani.

Egy másik, természetesen névtelenül nyilatkozó tiszt is arról beszélt a Reutersnek, hogy az elnök veszélyben volt, és bajba került a levegőben, útban Isztambul felé. Maga az elnök pedig arról beszélt, hogy a lázadók azokat a helyeket lőtték, ahol ő tartózkodott, de szerencsére akkor, amikor már nem volt ott. Mindezek után, mielőtt továbbolvasna, ezt a cikket is vegye végig!

Még ellenálló puccsistákba ütköztek a török biztonsági erők vasárnap Isztambul második legnagyobb repülőterén és az ország középső részén lévő Konya város légitámaszpontján, közölte egy szintén meg nem nevezett tisztségviselő, írja az MTI.

A biztonsági erők figyelmeztető lövéseket adtak le az Isztambul ázsiai részén lévő Sabiha Gökcen repülőtéren, de az ott ellenálló puccsista katonák nem viszonozták a tüzet. Több katonát letartóztattak ott. Voltak összecsapások Konyában is - tette hozzá az illető, azt állítva, hogy a hatóságok ellenőrzés alatt tartják a helyzetet a támaszponton

Összesen már hatezer embert vettek őrizetbe a pénteki puccskísérlet miatt, jelentette be Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter. Azt is hozzátette, hogy a tisztogatás folytatódni fog, további letartóztatásokra lehet számítani, írja a BBC.

Azt nem mondta meg, hogy az őrizetbe vett emberek közül mennyien katonák, és mennyien civilek, de szombat este több mint 3000 letartóztatott katonáról lehetett tudni. Vasárnap pedig csak Denizil tartományban 50 magas rangú tisztet vettek őrizetbe.

Szombaton emellett több bírót és ügyészt is elfogtak, köztük az alkotmánybíróság két tagját. Őket is azzal gyanúsítják, hogy közük volt a puccshoz. Összesen 2800-nál is több bírót váltottak le.

Őrizetben a fontos légibázis parancsnoka

A Sky News szerint az Incirlik légibázis parancsnokát, Bekir Ercan Van tábornokot is őrizetbe vették, amiért a hatóságok szerint ő is részt vett a puccskísérletben.

Szombaton a törökországi amerikai főkonzulátus írta ki a Twitterre, hogy a helyi hatóságok nem engednek senkit se ki, se be az Incirlik légibázisra, ahol állítólag az áramszolgáltatást is lekapcsolták. Már akkor azt lehetett sejteni, hogy a török hatóságok feltételezett puccsisták után kutathatnak. Viszont a bázis légterének a lezárása miatt nem szállhattak fel az Iszlám Állam ellen légicsapásokat végrehajtó NATO-gépek sem.

Erdogan: Mindent megtisztítunk

Minden állami intézményt megtisztítunk a gülenista vírustól, mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap az isztambuli Fatih mecsetben, a puccskísérlet áldozatainak gyászszertartásán. Erdogan kijelentette, hogy a nemzet akarata győzedelmeskedett Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok „terrorszervezete" felett.

A török elnök Gülent vádolja a hatalmának megdöntésére tett pénteki kísérlet előkészítésével. Azt, hogy róla mit kell tudni, itt foglaltuk összeröviden. Gülen egyébként kétszer is elítélte a puccsot, és azt mondta, semmi köze nem volt hozzá.

Eközben Binali Yildirim török miniszterelnök élőben közvetített beszédében azt mondta, hogy a sikertelen puccskísérlet után az élet visszatért a rendes kerékvágásba. A kormányfő szerint a központi bank, a piacok, a tőzsde és a bankrendszer rendben működik.

Erdogan Putyinnal beszélt

Vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök is felhívta telefonon Erdogant, akinek a stabilitás és az alkotmányos rend mielőbbi helyreállítását kívánta. Augusztus első hetében személyesen is találkoznak majd.

Tavaly novemberben a szír határnál lelőtt orosz gép ügye miatt komolyan megromlott a két ország viszonya. Erdogan és Vlagyimir Putyin orosz elnök keményen nekimentek egymásnak az ügy kapcsán. Most viszont békülőben vannak, és egyébként az orosz propagandamédia azon is spekulál, hogy emiatt törhetett ki a puccs.

A pénteki összecsapásokban összesen 265 ember halt meg, 1440-en megsebesültek. Összetört autók, kidőlt oszlopok maradtak a puccskísérlet után Ankarában és Isztambulban is.

A szombati fejleményekről itt olvashat bővebben>>>

Az elbukott török puccskísérletről az összes cikkünket itt olvashatja el>>>

Rovatok