Index Vakbarát Hírportál

Újabb szélsőbalos gyújtogatás Berlinben

2016. július 18., hétfő 16:34

Hétfőn hajnalban újabb gyújtogatások voltak Berlinben, a rendőrség szerint legalább két tűzért szélsőbaloldali csoportok lehetnek felelősek. A rendőrség és a baloldal konfliktusa január óta egyre komolyabb, a belügyminiszter szerint ez is a migrációs krízis miatt lehet.

Tizenhét autót gyújtottak fel hétfőn hajnalban Berlin utcáin, írja a The Local. Két esetről gyanítják, hogy kifejezetten szélsőbalos csoportok állhatnak mögötte. A legsúlyosabb tűz a köpenicki rendőrkapitányság környékén volt, ahol hat autó teljesen kiégett, egy hetediken is komoly károk keletkeztek. A rendőröket hajnali egykor riasztották. Valószínű, hogy a 4 órakor a Danziger Straβénél kiégett magángépkocsi felgyújtása is ugyanahhoz a csoporthoz köthető. Politikai indíttatású bűncselekmény ügyében nyomoznak.

A konfliktus januárban, egy közlekedési rendőr megtámadásával kezdődött, amire a rendfenntartók sokak szerint túlzó választ adtak, mikor 500 egységgel valósággal megrohamozták a Rigaer Strasse 94-et, a balos házfoglalók egyik ikonikus központját. 

Az eset óta szaporodnak az összetűzések. Az anarchisták fórumán valaki névtelen üzenetben azzal fenyegette a rendőrséget, hogy minden razziára egymillió eurós kárt okozó rongálással fognak válaszolni. Ezt az ígéretet legutóbb június végén váltották be, mikor a rendőrség újabb razziát tartott a Rigaer Strasse 94-ben.

A német belügyminiszter, Thomas de Maiziere aggodalmát fejezte ki, hogy

a németországi szélsőséges csoportok egyre nagyobbak és erőszakosabbak.

A The Local közölte a belügyminisztérium jelentését, ami alapján a szélsőbalos túlkapások a migrációs válság kezelése miatt elégedetlen szélsőjobb megerődösével köthetőek össze. Az anarchista támadások célpontjai általában nacionalista csoportok és a rendőrség. A tavalyi 995 támadás idén másfélszeresére, 1608 esetre emelkedett.

Németországban egymillióan kértek menedékjogot, ezzel párhuzamosan egyre több a hate-crime, azaz gyűlöletből elkövetett bűncselekmény. Az extremizmus másik oldala, a szélsőjobb 2015. óta egyre erősebb, politikusokat és újságírókat is megfenyegettek. Németországnak ezen kívül az iszlamista szélsőségesek problémájával is szembe kell néznie.

Rovatok