Index Vakbarát Hírportál

Hárommillió török közalkalmazott éves szabadságát függesztették fel

2016. július 18., hétfő 16:17

Binali Yildirim miniszterelnök határozatlan időre függesztette fel a több mint hárommillió közalkalmazott éves szabadságát.

Az intézkedés értelmében a szabadságukat töltő tisztségviselőknek a lehető leghamarabb vissza kell térniük munkahelyükre - írja az MTI egy hétfőn kiadott török kormányrendeletre hivatkozva.

A múlt pénteken lezajlott puccskísérlet után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban. Eddig összesen 13 ezer állami alkalmazottat függesztettek fel állásából.

Az Anadolu állami hírügynökség tájékoztatása szerint a belügyminisztérium szolgálatában álló 8777 munkatársat menesztettek, köztük 30 kormányzót és 16 jogtanácsost. Helyi médiajelentések arról számoltak be, hogy rendőrtiszteket, valamint a katonai rendészet és a parti őrség számos tisztjét is elmozdították tisztségükből.

Yildirim hétfőn úgy nyilatkozott, minden köztisztviselőt eltávolítanak posztjáról, aki bármilyen módon köthető a puccskísérletért Ankara által felelőssé tett Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő hitszónokhoz és az általa kiépített "árnyékállamhoz".

A török hatóságok eddig 7543 embert, köztük 6038 katonát, 100 rendőrt, 755 bírót és ügyészt, valamint 650 további polgári lakost vettek őrizetbe az eseményekkel kapcsolatban.

Rovatok