Index Vakbarát Hírportál

Rendőröket gyilkoltak a kazah fővárosban

2016. július 18., hétfő 09:02

Legalább három rendőrt és egy civilt meggyilkoltak egy lövöldözésben ismeretlen fegyveresek hétfőn a kazahsztáni fővárosban - közölték a helyi hatóságok.

A tettesek, akikről egyelőre nem tudni pontosan, hogy hányan voltak, megtámadták a főváros egyik kerületének belügyi részlegét, ott lőtték le a három rendőrt, és fegyvert zsákmányoltak. Az Interfax orosz hírügynökség azt írta, hogy iszlám vallási szélsőségesek lehetnek az elkövetők.

A kazah belügyminisztérium szűkszavú tájékoztatása szerint a biztonsági erők terroristaellenes műveletet indítottak. Egy támadót elfogtak, egy másik szökésben van. Ez utóbbi lelőtt egy civilt, akinek autójával elmenekült. Az elfogott támadót - egy büntetett előéletű 27 éves férfit - a hatóságok egy, az elmúlt napokban elkövetett gyilkosság miatt körözték.

A fővárosban a legmagasabb szintű terrorellenes készültséget rendelték el.

A közösségi médiában szemtanúk azt írták, hogy a városban több épületet, köztük a belügyminisztériumot, a nemzetbiztonság székházát, valamint a vasúti pályaudvart körbezárták a biztonsági erők. A hatóságok elrendelték a fegyvert árusító üzletek bezárását.

Két szemtanú azt mondta a Reuters brit hírügynökségnek, hogy Almati központjában több helyen lövöldözést lehetett hallani. "Láttunk egy férfit kezében lőfegyverrel" - mondta el egy bolttulajdonos telefonon. A rendőrség több központi utcát lezárt. 

Rovatok