Index Vakbarát Hírportál

A bécsi török nagykövet elmagyarázta, miért kezdett villámgyors tisztogatásba Erdogan

2016. július 19., kedd 16:10

"Ismertek voltak a nevek, a hadseregen belül is. Ezért történt a puccs, mert tudták, hogy készülnek ellenük" - mondta kedden Hasan Gögüs bécsi török nagykövet a Kurier című osztrák napilapnak a múlt pénteken lezajlott török puccskísérletről és az Ankara által ezt követően indított széleskörű tisztogatásokról.

Az osztrák lap azokról az "elgondolkodtató fejleményekről" kérdezte a nagykövet véleményét, melyek szerint a török hatóságok kiterjedt tisztogatási hullámot indítottak, egyebek mellett csaknem háromezer bírát bocsátottak el. Gögüs szerint az állam, a kormány és a hadsereg sorait "államellenes csoportok lepték el, és ennek eredménye a puccskísérlet". Szerinte "semmilyen kormány nem tolerálhat egy másik államot az államon belül".

Recep Tayyip Erdogan török elnök és kormánya Fethullah Gülent, az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónokot - Erdogan egykori szövetségesét - és az állítólag általa vezetett, úgynevezett "párhuzamos államot" hibáztatja a puccskísérletért. 

A Kurier azokról a felröppent híresztelésekről is kérdezte a nagykövetet, miszerint a török kormány megrendezte a puccskísérletet.

Ezek bugyuta pletykák.

- reagált erre a nagykövet. "Az elnök nagyon közeli munkatársait vesztette el a meghiúsult hatalomátvételi kísérlet során. Csaknem 150 civilt gyilkoltak meg. Melyik kabinet venné tervbe ártatlanok halálát?" - kérdezett vissza Gögüs.

A nagykövet megismételte, a puccsot "a kormányba beférkőzött terrorszervezetek indították". Mint mondta, minden párt, még az ellenzék és az Ankarát bíráló sajtó is felemelte a hangját a katonai puccskísérlet ellen.

Gögüs azokat a vádakat is visszautasította, miszerint Törökország diktatórikus irányt vett.

Törökország demokratikus ország, de tiszteletben tartjuk az emberek akaratát

- fejtette ki. Szerinte nemzetközi újságírók bírálatokat fogalmazhatnak meg az országról, "egy diktatúrában ez lehetetlen lenne".

Úgy vélte, Törökország biztonságos hely. "Terrortámadások Nizzában, Párizsban vagy Brüsszelben is vannak" - mondta.

Tömegével rúgják ki a hatalomnak nem tetsző kádereket

Az NTV hírtelevízió értesülése szerint felfüggesztették állásából a török titkosszolgálat mintegy 100 tagját kedden, mert állítólag kapcsolatban álltak Fethullah Gülen mozgalmával. Egy magas rangú tisztviselő azt is elmondta: többségük nem aktív ügynökként dolgozott.

A nap folyamán emellett a török oktatási minisztérium 15 200 dolgozóját függesztette fel. Az TRT török állami televízió ezzel párhuzamosan azt jelentette, hogy a török felsőoktatási tanács 1577 dékánt menesztett. Állami és magánegyetemek is érintettek. A szociális és családügyi minisztériumból csaknem négyszáz dolgozót bocsátottak el.

Rovatok