Index Vakbarát Hírportál

A hírszerzés miatt kezdtek hajnal 3 helyett este 9-kor a puccsisták

2016. július 19., kedd 11:27 | aznap frissítve

A török hírszerzés néhány órával a puccskísérlet előtt figyelmeztette a hadsereget a készülő államcsínyről, idézi az MTI a Nokta című, kormánybíráló török hetilapot.

Kiszagolta a hírszerzés

Az események így gyorsultak be pénteken:   

A péntekről szombatra virradó éjjel elvetélt puccsnak 208 halálos áldozata volt, 1491-en megsebesültek. Az államcsínykísérletet minden bizonnyal tisztogatásra is felhasználó hatalom eddig 13 ezer állami alkalmazottat függesztett fel állásából, 7543 embert, köztük 6038 katonát vett őrizetbe.

Kérik Gülen kiadatását

A puccskísérletet az ankarai vezetés szerint az Amerikában száműzetésben élő hitszónok, Fethullal Gülen szervezte meg. A török igazsságügyi miniszter közölte, hogy bizonyítékaik vannak erre vonatkozóan, ezért kérték az Egyesült Államoktól Gülen letartóztatását és kiadatását.

Gülen tagadja, hogy köze lenne a pénteki puccskísérlethez és elítélte azt. Az amerikai külügyminisztérium közölte: nem vizsgálták, hogy Gülennek volt-e köze a törökországi eseményekhez, és amennyire tudják, a hitszónok békés életet él Pennsylvaniában. A Fehér Ház szerint ha és amikor megkapják a kiadatási kérvényt Törökországtól, össze fogják vetni a kiadatási egyezménnyel.

Gülen korábban Erdogan szövetségese volt, de az évek során fokozatosan szembekerült vele. Róla itt írtunk bővebben.

Őrizetbe vették azt a két pilótát, akik tavaly novemberben Szíriában lelőtték azt a Szu-24-es orosz bombázót, ami miatt megszakadt az orosz-török diplomáciai kapcsolat. A két pilóta azért vett részt a puccskísérletben, mivel úgy vélték, hogy miután Erdogan kibékült Putyinnal, őket keményen meg fogják büntetni. Most feltehetően még jobban megbüntetik majd őket.

Az idén már nem kapják meg az uniós vízummentességet

Az Európai Bizottság német tagja, Günther Oettinger azt nyilatkozta egy német lapnak, hogy Törökország az idén már nem kapja meg az uniós vízummentességet. A politikus hátborzongatónak nevezte Recep Tayyip Erdogan török elnök azon kijelentését, miszerint Isten ajándéka a múlt heti katonai puccskísérlet. A brüsszeli bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős tagja egyben figyelmeztetett, hogy a halálbüntetés visszaállítása a török uniós csatlakozási folyamat végét jelentené.

Günther Oettinger szerint a török államfő a puccskísérlet utáni helyzetben belpolitikailag ugyan megerősíti helyzetét, de külpolitikailag elszigeteli országát. "Erdogannak a jogállamiság elvének ügyében közelednie kell hozzánk, de nem úgy tűnik, hogy így lesz" - mondta az uniós biztos, aki szerint azonban a menekültválság ügyében kezdett együttműködést folytatni kell.

Az elvetélt török puccsról itt találja cikkeinket>>>

Rovatok