Index Vakbarát Hírportál

Előbb elítélték nemi erőszakért, aztán felmentették, mert aludt közben

2016. július 19., kedd 23:22

És még az is lehet, hogy senki sem hazudik: tényleg létezik ilyen alvászavar.

Egy svéd, ötvenes férfit korábban két és fél év börtönre ítéltek, mert a vád szerint megerőszakolt egy fiatalkorú lányt. Sőt, mivel a lány teherbe esett, még egy DNS-teszt is bebizonyította, hogy a férfi a születendő gyerek apja - írja a svéd The Local nevű portál az Aftonbladetre hivatkozva.

A férfit annak ellenére ítélték el, hogy az első- és másodfokú tárgyaláson is azt mondta: a DNS-teszt eredményéig még annak sem volt tudatában, hogy bármilyen szexuális kapcsolatban lett volna a lánnyal. (Az ügyben nem a sértettől érkezett feljelentés: a hatóságok hivatalból végeztek DNS-vizsgálatot a lány életkora miatt, amikor kiderült a terhessége.) A tárgyalásokon a férfi és a feleségének lakásában lakó lány is megerősítette, hogy a férfi aludt az erőszak közben, ő pedig azért nem szakította félbe a közösülést, mert azt remélte, a férfi mellett fekvő feleség majd felébred a hangokra, és elhagyja a férfit. A bíró nem hitte el a történetet.

A fellebbviteli bíróság azonban kedden megsemmisítette az ítéletet, mondván, az ügyész nem tudta minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a vádlott nem aludt a közösülés közben. A férfi ügyvédje nagyon elégedett, a vád képviselője nem kívánt nyilatkozni, és még nem döntötték el, a Legfelsőbb Bírósághoz kívánnak-e fordulni. A férfi így négy hónap előzetes letartóztatás után szabadult.

Az eset nem egyedi, sőt, mivel nemi erőszak ügyek vádlottjai már többször hivatkoztak arra, hogy nem emlékeznek semmiféle közösülésre, egy svéd jelentés külön foglalkozott a hasonló ügyekkel, és felszólította a bíróságokat, hasonló esetekben nagyobb megfontoltsággal járjanak el, és hívjanak meg a tárgyalásra alvásszakértőket.

Hogy mi van?!

A szexszomnia ugyanis létező alvászavar, amely először Dr. Colin Shapiro kanadai pszichiáter, alvásspecialista és két kutatótársa 1996-os tanulmányában tűnt fel, az alvászavarok között pedig hivatalosan 2014-ben ismerték el. A zavar legtöbbször csak idegesítő vagy furcsa tüneteket produkál: az ember hangokat ad ki álmában, a csípőjét mozgatja vagy maszturbál, de szélsőséges esetben valóban közösülhet is úgy, hogy aztán az egészből semmire nem emlékszik. A paraszomniák körébe tartozó, a REM-szakaszon kívül produkált rendellenesség társulhat alvajárással, rémálmokkal vagy ágyba vizeléssel is.

Egy szexszomniában szenvedő férfi 2014-ben megírta saját tapasztalatait: ő gyakran álmodott egy rejtélyes nővel, aki akármikor jelent meg a furcsán valószerű álmaiban, szavak nélkül azonnal egymásnak estek. Csakhogy a férfi vele egy ágyban alvó barátnője elmondta: valójában ő volt az, akivel a férfi minden éjjel 1 óra körül közösülni akart.

A szerző leírja azt is, hogyan találkozott Dr. Shapiro először a jelenséggel: őt egy frissen házasodott nő kereste meg azzal, a férjét nagyon zavarja, hogy éjjelente arra ébred, a felesége maszturbál mellette. (Egy minnesotai egyetem tanulmánya is azt írja, a szexszomniában szenvedő nők esetében gyakoribb az önkielégítés, míg a férfiak inkább közösülést próbálnak kezdeményezni.)

Az alvászavar elterjedtségéről egyelőre nincsenek pontos adatok, de az Everyday Health egy cikkében azt írja, a torontói Western Hospital alvásklinikáján kezelt páciensek közül 7,6 százalék észlelt magán ilyen tüneteket, de a teljes lakosságban ennél alighanem kisebb az előfordulási arány. A Huffington Post témával foglalkozó cikke azt írja: gyógymód egyelőre nem ismert, de mivel a fokozott stressz, a túl kevés alvás és a túlzott alkoholfogyasztás is előidézheti a zavart, ezeken mindenképp érdemes változtatnia az érintetteknek.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok