Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az iraki kormány hat minisztere

2016. július 19., kedd 23:54

Az iraki miniszterelnök, Haider al-Abádi elfogadta hat miniszter lemondását, írja az MTI a kormányfői hivatal honlapján megjelentek alapján. Távozik a kormányból az olajipari, a közlekedési, az építésügyi, a lakásépítési és a vízenergia-ügyi miniszter, valamint a belügyminiszter, aki még a mintegy 300 ember életét követelő július 3-i pokolgépes merényletek miatt nyújtotta be lemondását.

Haider al-Abádira nagy nyomás nehezedik, mivel még tavaly nyáron ígéretet tett a kormány átalakítására és arra, hogy szakértőket bíz meg a minisztériumok vezetésével. A szakértői kormány létrehozása egyike lenne azoknak a reformoknak, amelyeket egyes parlamenti képviselők, valamint Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok és hívei követelnek.

Szadr hívei mostanában több kormányellenes tüntetést is tartottak. Legutóbb pénteken gyűlt össze több tízezer ember, hogy tiltakozzon a korrupció és vallási viszály ellen. A síita hitszónok követői az utóbbi hónapokban kétszer is betörtek az erősen védett bagdadi zöld zónába, ahol az iraki állami intézmények és nagykövetségek vannak.

Rovatok