Index Vakbarát Hírportál

A vonat úgy nézett ki, mint egy mészárszék

2016. július 19., kedd 10:22 | aznap frissítve

Nem mentálisan zavart ámokfutó, hanem az Iszlám Állam terrorszervezet tagja volt az a 17 éves afgán fiatal, aki hétfő este baltával és késsel támadt egy vonat utasaira Würzburg közelében. A támadásban egy turistaként Németországban utazó hongkongi család tagjai sérültek meg a legsúlyosabban.

Szülei nélkül érkezett Németországba tavaly az a 17 éves afgán fiatal, aki hétfő este kilenc óra körül baltával és késsel támadt egy vonat utasaira Würzburg közelében. A fiatalemberről annyit lehet tudni, hogy tavaly júniusban regisztrálták kísérő nélkül érkezett fiatalkorú menekültként. Nevelőszülőknél helyezték el, és a katolikus egyházhoz tartozó Kolpingwerk gondozta.

A német sajtó szerint Riaz A. nevű fiatalt nyugodt, csendes embernek ismerték. Hithű muszlim volt, de csak péntekenként járt el a mecsetbe. Korában nem utalt semmi arra, hogy radikalizálódott volna. A würzburgi szociális referens szerint Riaz A. már az integráció útját járta. Mivel rendszeresen járt iskolába és jó jegyei voltak, idén megkapta a lehetőséget, hogy nevelőszülőkhöz kerüljön, és most mehetett volna szakmai gyakorlatra is egy pékségbe.   

Az esti regionális vonaton körülbelül húsz ember utazott. Egyelőre úgy tudni, hogy az afgán fiatal egyedül követte el tettét. A Bild szerint a fiatal afgán egy, a vonaton utazó hongkongi család tagjaira támadt Allahu akbar kiáltással. 

A hongkongi család turistaként érkezett Németországba. A 62 éves apa, az 58 éves anya, 27 éves lányuk és annak 31 éves barátja súlyosan megsérült. Ketten közülük most is életveszélyben vannak. A Süddeutsche Zeitung úgy tudja, az apa és lánya barátja megpróbálta megvédeni a család nőtagjait. Velük utazott a család 17 éves fia is, ő sértetlenül úszta meg a támadást. 

Szemtanúk azt mondták, hogy a fiatalember vadul elkezdett csapkodni maga körül, kezében a baltával. Két további ember is megsérült a vonaton, 14 utas pedig sokkot kapott az események hatására. Az egyik szemtanú az eset után azt mondta, a vonat úgy nézett ki, mint egy mészárszék.

A támadás miatt valaki meghúzta a vészféket, így a szerelvény a nyílt pályán állt meg Heidingsfeld családi házas övezete közelében. Az afgán itt leugrott a vonatról.

A rendőrség egyik speciális egysége éppen a közelben keresett drogdílereket, így őket riadóztatták a támadó üldözésére. A közelben lakókat a rendőrség felszólította, hogy senki ne hagyja el a házát, a terület fölött helikopter körözött. Az afgán menekülés közben így is megsebesített egy közelben lakó 51 éves nőt.  

A fiatalemberre a közeli Majna partján találtak rá. Megpróbált rátámadni a rendőrökre is, ekkor lőtték le több lövéssel.

A rendőrség nem zárja ki, hogy ha a férfit nem tudják megállítani, másokat is megtámadott volna. Az eset után átvizsgálták az afgán fiatal lakóhelyét, ahol az Iszlám Állam terrorszervezet egy kézzel rajzolt zászlója is előkerült. A terrorszervezet közben bejelentette: az egyik katonája követte el a támadást. Az Amaq hírügynökség által közéttett üzenet így szól:

Az akciót arra a felhívásunkra válaszul hajtotta végre, amelyben támadásokat hirdettünk meg a nemzetközi koalíció részeként az Iszlám Állam ellen Szíriában és Irakban harcoló országok ellen.  

Rovatok