Index Vakbarát Hírportál

Obama segíteni akar Erdogannak kideríteni, kik szervezték a puccsot

2016. július 19., kedd 20:31

Az amerikai elnök telefonon beszélt a török elnökkel kedden, és felajánlotta neki az Egyesült Államok segítségét a pénteki puccskísérlet hátterének feltárásában - közölte a Fehér Ház.  Ez azért is érdekes, mert török kormányzati tisztviselők még szombaton közölték: Törökország ellenségként tekint az Egyesült Államokra, ha az Obama-adminisztráció nem adja át Fethullah Gülent, a világtól elvonultan élő, de befolyásos török vallási vezetőt, aki közel két évtizede él önként vállalt száműzetésben Pennsylvániában. És aki Erdogan esküd ellensége.

Barack Obama most mérsékletre szólította fel Erdogant a puccsért felelősek üldözése során, és kérte,tartsa tiszteletben a demokratikus értékeket.  

Josh Earnest szóvivő szerint a két vezető megvitatta Fethullah Gülen hitszónok helyzetét. Erdogan szerint Gülen állt a hatalomátvételi kísérlet mögött, és már korábban bejelentette, hogy kérni fogják kiadatását.    

Earnest közölte, hogy a török kormány elektronikus formában "anyagokat" küldött az amerikai kormánynak Gülenről. Ezeket az adatokat elemzik. Amint Ankara bármilyen kiadatási kérelmet előterjeszt, azt megvizsgálják a két ország közötti kiadatási egyezmény rendelkezéseinek megfelelően.

Rovatok