Index Vakbarát Hírportál

Újabb terrortámadásokra számít a francia miniszterelnök

2016. július 19., kedd 23:36

„Bármennyire is nehéz ezt kimondanom, de ezt a feladatom: újabb terrortámadások lesznek, és még több ártatlan ember fog meghalni” – mondta a francia miniszterelnök, Manuel Walls kedden, amikor az ország vezetői a szükségállapot meghosszabbításáról tárgyaltak.

„Nem szabad, hogy ez a fenyegetés a mindennapunk részévé váljon, de meg kell tanulnunk együtt élni vele” – tette hozzá Valls napokkal a július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén végrehajtott 84 halálos áldozatot követelő támadás után.

Rendkívüli állapot 2017-ig

Kedd éjjel ezután a rendkívüli állapot fél évvel történő meghosszabbításáról döntött a francia nemzetgyűlés. François Hollande államfő a múlt csütörtöki terrortámadást követően jelentette be, hogy a november 13-i párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbításáról döntött. 

A kormányoldal három, az ellenzék viszont hat hónapos hosszabbítást javasolt. A kormány végül jelezte, kész támogatni, hogy a rendkívüli állapot 2017 januárjáig tartson.

Az eddig négy alkalommal meghosszabbított intézkedés keretében a hatóságoknak különleges jogosítványuk van a biztonság fenntartása érdekében. Az ellenzéki többségű szenátus szerdán vitatja meg a törvénytervezetet. 

A rendkívüli állapot meghosszabbítása nem élvez teljes politikai támogatottságot, az ellenzők szerint nem elég hatékony és sérti az alapjogokat.

Rovatok