Index Vakbarát Hírportál

Felütheti a fejét a zikavírus az Egyesült Államokban

2016. július 20., szerda 17:50

Floridában jelenleg is vizsgálják azt az esetet, ami az USA első nem behurcolt zikafertőzése is lehet, írja a Guardian. A helyi egészségügyi szervezet közleménye szerint megvan az esélye, hogy a vírust egy helyi szúnyog adta át Miami-Dade megyében.

Kedd délutánig 88 esetről lehetett tudni a megyében, de ezek mindegyike utazással kapcsolatos volt, azaz a fertőzöttek mindegyike egy érintett országban kapta meg a vírust.

A zikavírus általában nem jár komoly tünetekkel, a legtöbben semmit nem észlelnek belőle, azonban kutatások bizonyítják, hogy terhes nőknél kárt tehet a magzatban. Az Egyesült Államokban nagyjából 1300 esetről tudnak.

A vírust leggyakrabban fertőzött szúnyogok adják tovább, de nemi úton is terjed, valamint lehetnek más, eddig ki nem derített módjai is. Ezt mutatja az Utah államban jelenleg is vizsgált eset, amelyben egy fertőzött beteg adta tovább a vírust ápolójának, holott a környéken nem él a vírust terjesztő szúnyogfajta és nem volt köztük szexuális kapcsolat. A júniusban elhunyt ember volt az első amerikai, aki zikával fertőzötten halt meg, de azt nem lehet tudni, hogy ez mennyiben járult hozzá a halálához.

Rovatok