Index Vakbarát Hírportál

30 év után véget ér az atomvita Amerika és Új-Zéland között

2016. július 21., csütörtök 11:27 | aznap frissítve

Békülési szándékkal Új-Zélandba küld egy hadihajót az Egyesült Államok az év folyamán, hogy véget vessen a két ország között immár 30 éve zajló atomvitának - jelentette be Joe Biden amerikai alelnök Aucklandben az MTI híradása szerint.

Biden a két ország barátságának megerősítésére tett hatalmas lépésnek nevezte a hadihajó jövőbeli látogatását, amelyre novemberben kerül sor az új-zélandi királyi haditengerészet 75 éves jubileumi ünnepségének alkalmából.

A két ország között a hidegháború idején mérgesedett el a viszony. Új-Zéland 1984-ben atomfegyvermentes övezetté nyilvánította magát, majd ezt követően kitiltotta felségterületéről az atomfegyvereket, illetve az atommeghajtású hadihajókat. Döntésével kényelmetlen helyzetbe hozta a szövetséges Egyesült Államokat, amely általában nem ad ki információt arról, hogy hadihajóit felszerelték-e atomfegyverekkel. Washington válaszul hatályon kívül helyezte az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland közötti háromoldalú védelmi megállapodást (ANZUS-egyezmény), és jelentősen redukálta a katonai együttműködést Wellingtonnal.

A két félnek azután sikerült közelednie egymáshoz, hogy Új-Zéland úgy döntött: abból indul ki, hogy a területén megjelenő amerikai hadihajók egyike sem hordoz atomfegyvert fedélzetén - jelezte John Key új-zélandi miniszterelnök, aki szerint

így senkinek sem kell feladnia korábbi álláspontját.

Rovatok