Index Vakbarát Hírportál

Zavargások vannak Jerevánban a rendőrségi túszdráma körül

2016. július 21., csütörtök 01:17 | aznap frissítve

Ötödik napja tart a túszdráma Jereván egyik rendőrőrsén, ahol fegyveresek legalább hat rendőrt tartanak fogva, egy ezredest pedig megöltek. A foglyok között van az örmény főváros rendőrfőnökének helyettese is.

Az épületet örmény rendfenntartók vették körbe, de civil tüntetők is megjelentek a rendőrőrs körül a fegyveresek támogatására, akikről azt állítják, hogy nem terroristákról van szó.

A központba vezető sugárutat is elzárták a barikádokat emelő tiltakozók – írta az Interfax. A mintegy kétszáz tiltakozó azt követelte, hogy a fegyveresekhez juttassanak be ételt az őrsre. 

Ezt a rendőrök megtagadták. A tüntetők ezért előbb megpróbáltak bejutni az épületbe, majd miután ez nem sikerült, kövekkel dobálták meg a sorfalat álló rendőröket, akik hanggránátokat vetettek be ellenük – írta a Novosztyi Armenyija orosz nyelvű híroldal. Negyvenöt ember megsebesült, köztük huszonöt rendőr.

A fegyveresek azt követelték, hogy engedjék szabadon börtönéből az ellenzéki Zsirajr Szefiljant. Az alezredest, a Hegyi Karabahban folytatott harcokban betöltött szerepéért korábban kitüntetett politikust már többször őrizetbe vették zavargások előkészítésének vádjával. Legutóbb egy hónapja vették őrizetbe, előtte egy évvel már szintén ült egy hónapot előzetes letartóztatásban.

A fegyveres túszejtők Szerzs Szargszjan államfő lemondását is követelték. Örményországban nagyon befolyásos a Hegyi-Karabahhoz közvetlenül kötődő csoport, az jelenlegi államfő is onnan származik, ahogy elődje is.

A csütörtökre virradó éjjel az is feszültséget okozott, hogy az egyik tüntetőt őrizetbe vették, ezután ismét kövek repültek a rendőrök felé.

Elszigetelt Örményország

Örményország a hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, de örmény többségű és az örmény erők által lényegében a Szovjetunió felbomlása óta ellenőrzött Hegyi-Karabah miatt kibékíthetetlen ellentétben áll szomszédjával. Örményországnak emiatt – és az örmények I. világháborúban elszenvedett, Törökország által népirtásként el nem ismert üldöztetése miatt – Ankarával sincs érdemi kapcsolata.

A tengertől elzárt dél-kaukázusi keresztény országnak Grúzia és Irán jelenti a szárazföldi kijáratot. Gazdaságilag és politikailag Oroszországnak van elkötelezve az energiaforrásokban Azerbajdzsánnal ellentétben nem bővelkedő, hárommillió lakosú ország.

Rovatok