Index Vakbarát Hírportál

Egy török kadét részletesen elmondta, hogy vezényelték puccsra

2016. július 22., péntek 18:42

Az Anadolu török állami hírügynökség hosszan idézi egy kadét vallomását arról, hogyan vezényelték őt és társait a Boszporusz-híd lezárására a július 15-i puccsban. A cikket persze több okból is érdemes némi fenntartással kezelni: egyrészt a török állami média elfogultsága miatt, másrészt azért, mert lehet, hogy fenyegetés hatására mondja, amit mond, és persze nyilván nem fog saját maga ellen vallani, de így is érdekes a cikk.

Kagan Karalurt katonai akadémista azt mondta, Törökország északnyugati részén, Yalova tartományban volt egy katonai nyári táborban aznap. Miután este lefeküdtek aludni, kirendelték őket a gyakorlótérre teljes felszerelésben és fegyverzettel, helyi idő szerint 10.10-re (magyar idő szerint 8.10-re).

"Ekkor felolvastak neveket" - mondta, majd az elhangzott nevek alapján két csoportba osztották őket. Az első csapat három busszal hagyta el a tábort. Az indulás előtt lőszereket pakoltak a buszba. Azt mondták nekik, éjszakai lövészgyakorlatra mennek. A kadét vallomása szerint folyamatosan kérdezgették, hova mennek.

"A parancsnok azt mondta, öngyilkos merénylők vanak, mégpedig nyolcan, ezért kell menni. Amikor kérdeztük, hogy minek, ha egyszer Isztambulban is van erre megfelelő stáb, ránk szólt: csönd legyen. Ne beszélgessetek egymással sem". 

Aztán megérkeztek a Boszporusz-híd mellé, ahol egy rendőrautó állította meg őket. Néhány civil örült nekik, mások kövekkel akarták megdobálni őket. 

"A hídon lévő tankok és katonák felé rohantunk, parancsra. Nálunk volt fegyver, de voltak társaink, akiknél nem. Olyan is volt, aki civileknek adta. Közben lövöldözés tört ki, a tank is tüzelt. Egyre több rendőrautó lett. A parancsnok azt mondta, találjuk el az egyiket. De én a levegőbe lőttem. Közben a parancsnokok folyamatosan sms-eket írogattak."

Karalurt azt mondta, reggel adták meg magukat a rendőröknek, az emberek közben elvették az fegyvereket a katonáktól, és felmásztak a tankokra. "Úgy menekültünk el, hogy féltünk, lelőnek. A rendőrség beavatkozott, azt ígérték, nem lesz baj, és mondták, hogy feküdjünk a földre" - tette hozzá a kadét.

Rovatok