Index Vakbarát Hírportál

Az óceán felett, 20 emberrel a fedélzeten eltűnt egy indiai gép

2016. július 22., péntek 11:23

Magyari idő szerint péntek hajnalban eltűnt egy indiai katonai szállítógép a Bengáli-öböl felett, fedélzetén 20 főnyi személyzettel és utassal - erősítette meg a BBC-nek az indiai légierő.  Az Antonov An-32-es repülő az India keleti partján fekvő Csennaiból (régebbi nevén Madrász) szállt fel helyi idő szerint reggel fél kilenckor, és a mianmari partokhoz közeli Andaman- és Nikobar-szigeteken lévő Port Blair támaszpont felé tartott. 

Elvileg három órával felszállás után kellett volna leszállnia, de nem érkezett meg. Keresésére azonnal kutató-mentő alakulatok rajzottak szét a Bengáli-öbölben, de az azóta eltelt pár óra alatt még nem jártak sikerrel.

Az indiai légierő (Indian Air Force - IAF) több  mint 100 orosz gyártmányú An-32-est tart üzemben; a gép a hatvanas években kifejlesztett An-26-os exportra felturbózott változata, amit a brezsnyevi Szovjetunióval való jó viszony zálogaként rendelt meg Indira Gandhi miniszterelnök. A típus hosszú szolgálati ideje alatt eddig két ízben fordult elő baleset az IAF kötelékeiben, 1986-ban és 2009-ben zuhant le egy-egy gép. 

Rovatok