Index Vakbarát Hírportál

Még mindig látom magam előtt, hogyan repültek a levegőbe a testek

2016. július 22., péntek 16:42 | aznap frissítve

Először beszélt részletesen a történtekről az a motoros, aki a nizzai terrortámadás idején megpróbálta megállítani a tömegbe gázoló teherautót.

„Minden áron meg akartam állítani", mondta a Franck nevű férfi a Nice Matin című lapnak. A férfi a feleségével együtt akarta megnézni a július 14-i nemzeti ünnep alkalmából tartott tűzijátékot, de elkéstek, ezért úgy döntöttek, inkább elmennek valahova megenni egy fagyit. A motoron ültek, amikor mozgolódásra figyeltek fel a tömegben. A teherautó a hátuk mögül érkezett, majd ráhajtott a sétányra, ahol nagyon sok ember volt. „Még mindig látom magam előtt, hogyan repültek a levegőbe a testek" idézte fel a borzalmakat a férfi.

Franck eldöntötte, hogy bármi áron megpróbálja megállítani a teherautót. Feleségét leszállította a motorról, majd a teherautó nyomába eredt. Ahhoz, hogy utolérje, az embereket és a holttesteket kellett kerülgetnie. Egy felvételen látható is, amint utol éri a tömegbe gázoló teherautót. Kicsit megelőzte, a motort az útra fektette, és futva indult utána, volt, hogy elesett, de utolérte. Majd megpróbálta kinyitni az amúgy nem túl gyorsan haladó jármű ajtaját. Franck saját bevallása szerint transzban volt, eszébe se jutott, hogy akár meg is halhat közben. 

Sikerült belekapaszkodnia a vezetőfülke ajtajába, majd felugrott a teherautó lépcsőjére. A vezetőfülke ablaka le volt húzva, így Franck szemtől szembe találta magát a kocsit vezető merénylővel, a 31 éves, tunéziai származású Mohamed Lahouaiej Bouhlel. 

A terrorista kezében pisztoly volt, de nem tudta elsütni, mert a fegyver zárja elakadt. "Balkézzel újra és újra teljes erőből megütöttem, pedig jobbkezes vagyok " - mesélte Franck. "Kész lettem volna meghalni azért, hogy meg tudjam állítani".

Mivel nem tudta kinyitni a teherautó ajtaját, megpróbálta még az ablakon át kirángatni a terroristát. Bouhlel azonban ekkor a pisztoly markolatával fejbe vágta.

Mindez másodpercek alatt játszódott le. Bouhlel nem sokkal később több lövést adott le a rendőrökre, majd azok végül lelőtték őt.

Az egyik rendőr azt mondta, látták, hogy egy civil férfi próbálja megállítani a sofőrt. Ez szerepet játszhatott abban, hogy addig a rendőrök nem lőttek a teherautó vezetőfülkéjének sofőr felőli oldalára. Mindez jól látszik a később készült képeken: a szélvédőn sokkal több lyuk látható az anyósülés felőli oldalon. A három rendőr összesen 27 lövést adott le a teherautóra. Egyikük azt mondta: „Addig lőttem, amíg már nem mozgott".  

A nizzai terrortámadásban 84-en haltak meg.

Rovatok