Index Vakbarát Hírportál

A nizzai terrorista egyik bűnsegédje a visszatért a sétányra, hogy levideózza a mészárlás nyomait

2016. július 22., péntek 06:37

Négy férfi és egy nő ellen emelt vádat a francia ügyészség amiatt, hogy segítséget nyújtottak Mohamed Lahouaiej-Bouhlel-nek a nizzai sétányon elkövetett, 84 ember életét követelő gázolásos terrortámadáshoz, melynek záróakkordjaként az ámokfutóval is végeztek a rendőrök - írja a BBC.

A vádlottak 22 és 40 év közöttiek, és "logisztikai támogatást" nyújtottak a valószínűleg szexfüggő, prostituáltként is dolgozó tunéziai származású férfinak, aki pár hónapok alatt vált az Iszlám Állam támogatójává, majd mártírjává. Ahogy arról csütörtökön írtunk, az ügyön dolgozó 400 nyomozó kiderítette, hogy online keresései alapján Lahouaiej-Bouhlel valószínűleg már 2015 óta tervezte merényletét. Azonban sem ő, sem bűnsegédei nem keltették fel a titkosszolgálatok figyelmét, bár egyiküket kisebb vétségek miatt egyszer letartóztatta a rendőrség.

Francois Molins ügyész elárult néhány részletet a vádiratból, így például azt, hogy

az egyik bűnsegéd a merénylet másnapján visszatért a sétányra, hogy levideózza a mészárlás nyomait.

 

Három - szintén tunéziai születésű, vagy tunéziai hátterű - tettestársat a hatóságok "terrorkapcsolatokkal rendelkező csoportban elkövetett gyilkosság"-gal vádolnak. Egy Artan néven említett albán-francia kettős állampolgárságú férfit és egy Enkeldja nevű, szintén albán-francia nőt pedig "a fegyverviselési törvény terrorszervezettel összefüggésben való megsértésé"-vel vádolnak, mivel ők adták a pisztolyt  Lahouaiej-Bouhlelnek. 

A nizzai terrortámadással kapcsolatos cikkeinket itt olvashatják>>>>>>>>>>>>>>>

Rovatok