Index Vakbarát Hírportál

Éhségsztrájkolnak a menekültek, mert nem engedik be őket Magyarországra

2016. július 22., péntek 14:48

Mintegy 400 migráns - főleg afganisztániak és pakisztániak - délelőtt 10 óra óta éhségsztrájkot folytat a belgrádi buszállomás melletti parkban, mert Magyarország lezárta határait a menekültek előtt. írja a Vajdaság Ma a Blic nevű szerb lapra hivatkozva.

A menekültek a tervek szerint az elkövetkező napokban buszokkal a magyar határhoz mennek, ahol folytatják a tiltakozást. Radoš Đurović, a menedékkérők megsegítésével foglalkozó központ szerint sok migráns attól tart, hogy ha elmegy a befogadóközpontokba, nem tudja majd folytatni útját, és valamilyen módon láthatóvá válik a magyar hatóságok számára. Jelenleg 2800-3000 migráns van Szerbiában, és továbbra is 150-200 érkezik naponta, azonban kevesen hagyják el az országot, a szerb–magyar határon pedig egyre nehezebb a helyzet, írja a szerb lap.

Az MTI tudósítója szerint a migránsok egy része már járt a magyar határon, és visszautasították menedékjogi kérelmét, ezért visszatért Belgrádba, és a szerb fővárosban próbál meg új tervet kitalálni, hogyan tudná folytatni útját az Európai Unió felé. Sokan azért méltatlankodnak, mert a magyar hatóságok naponta csak 30 embert engednek be a tranzitzónába, és a menedékkérelmek jelentős részét elutasítják. A tiltakozók angol nyelvű transzparenseket tartanak maguk előtt, ezekre írták fel követeléseiket, az éhségsztrájk jeleként sebtapasszal és ragasztószalaggal ragasztották le a szájukat.

Rovatok