Index Vakbarát Hírportál

Török kormány: az USA ne húzza az időt a puccsistavezér kiadatásával

2016. július 22., péntek 12:57

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken a TRT Haber török állami hírtelevíziónak arról beszélt, hogy nem szabad halogatni a múlt pénteki törökországi puccs megszervezésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok kiadátását. Úgy látja, hogy az Egyesült Államoknak szorosan együt kellene működnie országával, hogy minél hamarabb kiadják az országban önkéntes száműzetésben élő Gülent. Nem szabad hagyni, hogy egy harmadik országba szökjön, idézi a külügyminiszter nyilatkozatát az MTI.

Recep Tayyip Erdogan elnök folytatja a leszámolásokat Törökországban a katonai államcsínykísérlet után: minden közalkalmazottat átvilágíttat, ha pedig valakiről kiderül, hogy Gülen vallási mozgalmának a tagja, akkor elbocsátják hivatali állásából és jogi eljárást kezdeményeznek ellene. Közben pedig kihirdették a rendkívüli állapotot Törökországban, hogy az állam rendeletekkel kezdjen bele a kormányzat által emlegetett gülenista árnyékkormány felszámolásába. Első lépésben például visszavezetnék a halálbüntetést.

Az állami propaganda gépezet pedig a „Vértanúk napjának” nevezte el július 15-ét, a puccskísérlet napját. Az elnök csütöröki beszédében arról beszélt, hogy „a jövő nemzedékek soha nem felejtik el a demokratikus ellenállás hőseit, akik az utcán védték meg a török demokráciát.”

Mi, puccs volt Törökországban?

Július 15-én péntek este – magyar idő szerint – este 10 előtt néhány perccel katonák vonultak fel Isztambul és Ankara forgalmasabb csomópontjaira, majd közleményben jelentették be, hogy leváltják a kormányt, hogy helyreállítsák a demokratikus rendszert és az alapjogokat az országban. Erdogan elnök éjfél körül utcára szólította a híveit egy tévés beszédben és a puccs reggel 6-ra teljesen becsődölt. 

A puccskísérletben a török források szerint 246-an vesztették életüket, köztük 179 civil, 62 rendőr és 5 katona, valamint 2185-en megsérültek. Azóta közel 20 ezer embert tartóztattak le, 3 millió török közalkalmazottat rendeltek vissza a szabadságáról, a kormány pedig leváltotta az alkotmánybíróság több – szekuláris vagy kemalista – tagját, lefejzte a bírói rendszert, tisztogatást tart a hadseregben, a titkosszolgálatoknál és a rendőrségnél. Sokan emiatt arról beszélnek, hogy Erdogan elnök tovább építi autokratikus, kézi vezérelt, illiberális hatalmi rendszerét. 

Rovatok