Index Vakbarát Hírportál

Fiatal muszlimokat akart megölni a müncheni ámokfutó?

2016. július 23., szombat 11:50

Péntek este, a lövöldözés idején már előkerült a sajtóban egy furcsa poszt a közösségi médiából: egy Selina Akim nevű fiatal, csinos lány írta azt a Facebook-profilján, hogy

 
Gyertek négyre az OEZ pláza Mekijébe, veszek nektek valamit, ha nem kerül túl sokba.

Vagyis pont a lövöldözés helyére és idejére hívott meg embereket.

#München Wer ist technisch in der Lage, diesen Facebook-Account zu verifizieren? Viele Schüler erhielten dies. pic.twitter.com/2UWrZkgQUO

— Stefan Koldehoff (@skoldehoff) 2016. július 22.

Most a Süddeutsche Zeitung szentel egy írást a poszt történetének. A cikkben az áll, hogy a profilt azóta törölték. Az első képeket hozzá viszont már júniusban feltöltötték. A lap felteszi a kérdést: nem lehet-e, hogy a gyilkos előre megfontoltan, régóta kitervelten akart bizonyos embereket, azaz közel-keleti származású fiatalokat odacsábítani, majd lelőni. 

Az üzenet már a támadás előtt gyanús lett egyeseknek, volt is, aki azt posztolta, hogy "a profil 100% kamu, csak egy beteg srác akar figyelmet". A Süddeutsche szerint ő később a rendőrségnek is jelentette az ügyet.

A lap emlékeztet arra is, hogy a lövöldözőről videó készült, amin azt ordítja, hogy ő német, és kezelésen volt, és hét éven át őt cseszegették mások (bullied), most viszont vett egy fegyvert, hogy lelője a... (itt megszakad a mondat). 

A lap összefoglalója szerint a 18 éves elkövetőnek iráni és német útlevele volt. Münchenben született, ott élt a szüleivel és öccsével. A szomszédai csendesnek írták le. A hatóságok előtt nem volt ismert.

A bajor közszolgálati rádió azt közölte, hogy fiatal nagyon érdeklődött az ámokfutások iránt, de az Iszlám Államhoz nincs köze.

Rovatok