Index Vakbarát Hírportál

A németek még jobban szigorítják a szigorú fegyvertartási törvényüket

2016. július 24., vasárnap 09:39 | aznap frissítve

Thomas de Maiziere német belügyminiszter azt tervezi, hogy a müncheni ámokfutás után felülvizsgálja a fegyvertartás szabályait, írja a Süddeutsche Zeitung.

A belügyminiszter a Bild am Sonntagnak úgy nyilatkozott: ugyan a német fegyvertörvények most is nagyon szigorúak, és szerinte megfelelőek, de meg kell vizsgálni, hogy juthatott pisztolyhoz a 18 éves ámokfutó. Miután ez kiderült, a belügyminiszter szerint utána alaposan át kell nézni a jogszabályokat, és ha szükséges, változtatni kell. A politikus szerint európai szinten is szükség lenne egy fegyvertartási irányelvre.

Egy mentálisan labilis, sőt pszichiátriai beteg 18 évesnek nem szabad fegyverhez jutnia, mondta Sigmar Gabriel szociáldemokrata alkancellár. A politikus mindent elkövet, hogy a gyilkos fegyverekhez való hozzájutást korlátozzák és ellenőrizzék. Emellett szerinte az államnak és a társadalomnak is oda kell figyelnie az idegileg labilis emberekre és szükség esetén be kell avatkozni.

Joachim Herrmann, bajor tartományi belügyminiszter azt sürgette, hogy olyan extrém helyzetekben mint egy terrortámadás, a hadsereget is be lehessen vetni.

A 18 éves német-iráni David S. péntek este hat órakor kezdett el lövöldözni egy müncheni McDonald'snál, majd az azzal szemben lévő bevásárlóközpontban. Kilenc ember lőtt le, 27-et megsebesített. Amikor a rendőrök megtalálták, a szemük előtt lőtte főbe magát. A lövöldözésben egy 15 éves magyar fiú is meghalt. A rendőrség szerint nem terrortámadásól, hanem ámokfutásról volt szó.

 

Rovatok