Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Államnak tett hűségesküt az ansbachi robbantó

2016. július 25., hétfő 15:59

Hétfő délután gyors egymásutánban ezt a három információt adták ki nagy nemzetközi hírügynökségek az ansbachi robbantóról. Mindeddig nem lehetett biztosan tudni, hogy iszlamista merénylet volt- e a vasárnap esti merénylet, amelyben a 27 éves elkövető meghalt, és tizenöten megsérültek, közölük négyen súlyosan.

Nem sokkal a hűségesküről szóló hír után pedig

az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet.

2016-07-25T031948Z 1351059928 S1BETRNPMIAB RTRMADP 3 GERMANY-BLA

A férfit az Eurodac uniós menekültügyi ujjnyomat-nyilvántartó rendszer adatai alapján Bulgáriában és Ausztriában is regisztrálták. Ezért a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) menedékjogi kérelme elutasítása után kétszer is felszólította Németország elhagyására - először 2014 decemberében, legutóbb pedig július 13-án - és figyelmeztette, hogy kitoloncolják, ha nem távozik önként.

Egyelőre nem ismert, hogy miért nem távolították el az országból

– mondta Tobias Plate, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője. A kitoloncolás nem szövetségi, hanem tartományi feladat. A merénylő egyébként Bulgáriában menedékjogot kapott, és mivel ott lépett be az EU területére, oda akarták kitoloncolni.

A férfi lelkiállapota labilis volt, kétszer megpróbált véget vetni életének, és az öngyilkossági kísérletek miatt korábban kórházban ápolták. A rendőrség is ismerte, kábítószerrel való visszaélés és kényszerítés miatt folytattak eljárást ellene.

40 ezres település óvárosában az Ansbach Open című szabadtéri fesztivált záró vasárnap esti koncert közben lett gyanús a biztonsági embereknek az elkövető. A hátizsákos férfi megpróbált bejutni a nézőknek elzárt területre, de nem engedték be, mert nem volt belépőjegye. Egy ideig fel-alá járkált, majd egy közeli borozó teraszánál álldogált, és 22.10 körül feltehetően szándékosan működésbe hozott egy bombát, ami a hátizsákjában volt.

A robbanás után kétszáz rendőr és háromszázötven mentő, tűzoltó érkezett az ansbachi óvárosba. Körülbelül 2500 embert küldtek el a fesztivál területéről és ez egész környéket lezárták. Pánik nem tört ki, az evakuálás viszonylag nyugodtan zajlott.  

A robbantás helyszíne és a fémdarabokkal még pusztítóbb erejűvé tett pokolgép arra utal, hogy nem csupán öngyilkos akart lenni, hanem igyekezett minél több emberben kárt tenni. A nyomozás derítette ki azt is, hogy kétszer is megpróbált robbantani, miután nem engedték be a fesztiválra. 

A város polgármestere azt nyilatkozta, hogy a robbantást nehéz lett volna megakadályozni, mivel magányos elkövető tette.

Rovatok