Index Vakbarát Hírportál

Robbanóanyag nyomait találták meg egy irakinál a katolikus világtalálkozó előtt

2016. július 25., hétfő 12:50 | aznap frissítve

Robbanóanyag birtoklása miatt letartóztattak egy iraki állampolgárt a közép-lengyelországi Łódźban, egy nappal a krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozó hivatalos megnyitása előtt – jelentette hétfőn a Polsat News lengyel hírtelevízióra hivatkozva az MTI.

A 48 éves férfit vasárnap vették őrizetbe egy łódźi hostelben. A férfi néhány napja érkezett Lengyelországba, korábban Svájcban, majd Svédországban tartózkodott, ahonnan kiutasították. A férfit két hónapos letartóztatásba helyezték, miután robbanóanyagot találtak nála. A lengyel hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy vannak-e tettestársai.

A Dziennik Zachodni lengyel regionális napilap szerint a férfi nyomára a krakkói rendőrség bukkant rá. Krakkóban kedden kezdődik a Ferenc pápa lengyelországi zarándoklatával összekötött, több százezer fiatal részvételével megtartandó katolikus ifjúsági világtalálkozó (IVT). Łódź mindössze 72 km-re, alig egyórányi autóútra van Krakkótól.

Frissítés: Az ügyészség délutáni közlése szerint a férfinál a robbanóanyagnak csak nyomait azonosították. Nem állapították meg olyan mennyiségű robbanóanyag jelenlétét, amely robbanást okozhatna, és az ügyészség arról sem tud, hogy a nyomszerű jelenlétet bombakészítéssel lehetne kapcsolatba hozni. A gyanúsítottat múlt csütörtökön vették őrizetbe, vasárnap pedig a bíróság kéthónapos letartóztatásba helyezte őt, mivel nincs állandó lakhelye. Nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. A lengyel hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy vannak-e tettestársai.

A CIA áprilisban figyelmeztette Lengyelországot arra, hogy fennáll a szervezett tömegrendezvények idején végrehajtandó párhuzamos támadások veszélye. A Rzeczpospolita korábbi cikke szerint a terrortámadások veszélyének kitett rendezvények lengyelországi listáján a CIA a július végén Krakkóban rendezendő katolikus ifjúsági világtalálkozót is feltüntette. Az amerikai hírszerzés ezért rendkívüli biztonsági intézkedések bevezetését tanácsolta a világtalálkozó idejére.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter közölte, hogy nem kapott olyan jelzést miszerint Lengyelországban terrortámadásra kellene számítani. Az IVT, valamint a július eleji varsói NATO-csúcstalálkozó alkalmából július 4-én Lengyelországban ideiglenesen visszaállították a határellenőrzést, ennek során eddig több mint 300 ezer szúrópróbaszerű ellenőrzést végeztek, és az ország határán 200 embert tartóztattak fel.

A 38 ezer rendőr, határőr és tűzoltó által biztosított IVT-t megelőzően, Beata Szydlo lengyel kormányfő múlt szerdán első fokú terrorkészültségi szintet hirdetett ki a nemrégen hatályba lépett lengyel terrorellenes törvény által előírt eljárás keretében.

Rovatok