Index Vakbarát Hírportál

A külügyet és a légitársaságot is elérte a török puccs utáni tisztogatás

2016. július 25., hétfő 17:55

Újabb tisztogatásokra lehet számítani Törökországban, ezúttal Mevlüt Cavusoglu, török külügyminiszter nyilatkozott a külügyi tárca megtisztításáról. A török kormányzat álláspontja szerint a puccsért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónok és mozgalma a felelős, a külügyminiszter célja pedig a Gülen-mozgalom híveitől való megszabadulás.

Cavusoglu szerint nagyköveti szinten is függesztenek fel embereket, de az intézkedés nem a misszióvezetőket, hanem az ankarai központban dolgozókat érinti majd. A külügyminiszter vasárnap este a következőket mondta:

Minisztériumomba is beépültek az árulók. A minisztériumomat is meg fogjuk tisztítani tőlük. Minden hatóságot meg fogunk tisztítani az árulóktól

Eközben a részben állami kézben lévő Turkish Airlinesnál is történtek elbocsátások, a légitársaság szintén a Gülen-mozgalommal való kapcsolatra hivatkozva vált meg 221 emberétől, köztük a társaság pénzügyeiért felelős igazgatóhelyettestől is.

A bő egy hete történt puccskísérlet óta folyamatosan hallani a megtorlásokról, rengeteg ember került őrizetbe és a szükségállapot bevezetésével a török vezetés olyan lépést tett meg, ami a puccs előtt elképzelhetetlen lett volna. A török puccskísérletről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Rovatok