Index Vakbarát Hírportál

Valóságnak hitte a Fellini-filmet az amerikai turista, megbüntették Rómában

2016. július 25., hétfő 19:43

Az éjszakai fürdőzés a római Trevi-kút vizében fejenként 450 eurójába (140 ezer forint) került két amerikai turistának - közölte hétfőn az olasz rendőrség.

A fiatal kaliforniaiakat tetten érték, amint az Édes élet római jelképének számító, frissen felújított barokk szökőkút medencéjében fürdödtek szombat éjjel, noha ez tilos.

A római szökőkutakban nem csak a meleg miatt fürdenek a turisták. A jelenet szerepel Federico Fellini Édes élet című filmjében is, és sokan sajnos azt hiszik, hogy a filmekben a valóságot mutatják be. Pedig Anita Ekberg és Marcello Mastroianni nem felelőtlenül, saját ötletből mászott be a közkútba, hanem mert a híres rendező erre kérte őket, nyilván a megfelelő egészségügyi, és műemlékvédelmi előírások figyelembevételével. Mindezért pedig rengeteg pénzt kaptak, nem pedig ők fizettek érte.

A félreértés egyébként nemzetközi: egy hete egy angol turistanőt büntettek meg azért, mert alámerült a Trevi-kút medencéjébe.

Egy amerikai turista vasárnap, hiányos filmtörténeti ismeretei okán egy másik szökőkútba mászott bele. De hiába, neki is ugyanúgy meg kellett fizetni a 450 eurót, pedig a piazza di Spagna szökőkútja nem is szerepel a filmekben.

Két római fiatalember a piazza del Popolo egyik szökőkútjában lubickolt fürdőnadrágban, őket a Facebookra feltett szelfi árulta el. A szabálysértőket beidézték a rendőrségre, büntetésük mértéke egyelőre nem ismert.

Rovatok