Index Vakbarát Hírportál

Zikavírussal született egy kisbaba Spanyolországban

2016. július 25., hétfő 19:41

Kóros kisfejűséggel, vagyis zikavírussal született egy csecsemő Spanyolországban, írja az MTI. Az édesanyja a terhesség ideje alatt Dél-Amerikában járt, ott kaphatta el a tigrisszúnyog által terjesztett kórt.

Már május elején észrevették az orvosok, hogy a kicsi fejlődési rendellenességgel jön majd a világra, de a szülei nem akarták elvetetni a magzatot. A gyermek az átlagosnál kisebb fejjel jött a világra és más fejlődési eltérései is vannak. Azt egyelőre még mindig vizsgálják, hogy milyen neurológiai problémákat okoz a csecsemőknél a zika.

A család örül a gyereknek, de a védelmükben nem hozták nyilvánosságra a baba nemét és semmilyen más bizalmas információt sem.

Eddig 190 Zika-fertőzést regisztráltak Spanyolországban és mindegyik esetben kintről, vagyis Dél-Amerikából hozták be a betegséget. Közülük 26-an voltak várandósak, de - a mostani esettel együtt - csak hatan szültek, és eddig mind az öten egészséges gyereknek adtak életet. A többi terhes nőnél egyelőre nem mutattak ki fejlődési rendellenességet a vizsgálatok.

Rovatok