Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálják, hogy kínozhatták a fiatalkorú rabokat Ausztráliában

2016. július 26., kedd 15:35

Felkavarták az ausztrál közéletet a látottak, amikor hétfő este leadta az ABC Four Corners című oknyomozó műsora az Ausztrália szégyene című adást, amely azt mutatta meg, mi zajlik Ausztrália Északi területén a fiatalkorúak börtöneiben. Nyilvánosságra hoztak videófelvételeket bizonyítékként arra, hogy tizenéveseket kínoznak az őrök.

A műsor elsősorban egy olyan fiú történetét mutatta be, akit levetkőztettek, vertek és magánzárkában tartottak a 2010 és 2012 közötti időszakban, amikor csak 13-14 éves volt. Egy ponton átszállították a felnőttek intézetébe, csuklyát húztak a fejére, és egy székhez kötözték majdnem két órára. A fiú egyike volt annak a hat gyereknek is, akiket a Don Dale nevű intézetben könnygázzal fújtak le 2014-ben.

Az ausztrál miniszterelnök, Malcolm Turnbull kedden bejelentette, hogy alapos vizsgálat indul az ügyben, írja a BBC. Turnbull azt mondta, ahogy minden ausztrált, őt is sokkolta, amit látott. A vizsgálat arra is ki fog terjedni, hogy a korábbi ellenőrzéseken miért nem bukott ki mindaz, amit az oknyomozók kiderítettek, ígérte.

Rovatok