Index Vakbarát Hírportál

ISIS-esek ejtettek túszokat egy francia templomban, egy 85 éves papot megöltek

2016. július 26., kedd 10:59 | aznap frissítve

Két férfi túszokat ejtett az észak-franciaországi Rouen egyik elővárosában, Saint-Etienne-du-Rouvray-ban, egy templomban kedden délelőtt. Egy idős papot megöltek, de több másik túsz is súlyosan megsebesült.

A túszejtőket lelőtték a rendőrök. Az Iszlám Állam vállalta magára a támadás elkövetését. A terrorelhárítás ismerte az egyik elkövetőt.  A 19 éves, Adel Kermiche nevű helyi férfi Franciaországban született. Kermiche ellen tavaly vádat emeltek terrorista kapcsolatok miatt, márciusig őrizetben volt, utána pedig elektronikus megfigyelés alatt állt, naponta csak pár órára hagyhatta el az otthonát, és minden nap jelentkeznie kellett a rendőrségen.

Az ügyész elmondta, hogy a nyomkövetőt minden délelőtt öt órára kikapcsolták, és a támadás is ekkor történt.

A mise alatt mentek be

Egy papot, két apácát és két hívőt ejtettek foglyul a késekkel felfegyverzett támadók, akik egy mise alatt a hátsó bejáraton át mentek be a templomba. Az egyik apácának sikerült elmenekülnie, ő riasztotta a hatóságokat. Miután a rendőrség kivonult, több lövést lehetett hallani, a környéket lezárták, és felszólították az embereket, hogy maradjanak otthon.

A negyvenperces akció háromnegyed tizenegykor véget ért. A túszejtőket megölték a rendőrök, jelentette az AP és a Reuters. Az egyik túsz, egy idős pap, Jacques Hamel is meghalt, a Figaro szerint átvágták a torkát. Három másik túsz is megsebesült, méghozzá annyira súlyosan, hogy élet-halál között van - ezt a belügyi szóvivő nyilatkozta. 

A Le Monde szerint a rendőrség speciális egysége azután lőtt a támadókra, hogy azok elvágták a pap torkát. 

Videóztak a támadók

Az apáca, Danielle nővér, aki a templomban volt a támadás idején, és akinek sikerült elmenekülnie, nyilatkozott arról, mi történt az idős pappal. "Térdre kényszerítették. Ő próbált védekezni, ekkor történt a tragédia" - mondta a BFM televíziónak. Danielle nővér szerint a támadók felvették, amit tesznek, és arab nyelven imádkoztak az oltárnál.

Az áldozat, Jacques Hamel atya életkoráról korábban ellentmondásos információk jelentek meg. Az AP hírügynökséggel végül a francia püspöki konferencia azt közölte, hogy az atya 85 éves volt, 1930. november 30-án születettt egy Darnetal nevű faluban, Rouentől keletre. 1958-ban szentelték pappá, és 2005-ben került Saint-Etienne-du-Rouvray egyházközségébe.

A francia belügyminiszter a helyszínre érkezett, később François Hollande köztársasági elnök is. Az elnök megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint az Iszlám Államhoz tartozott a két elkövető. Hollande elítélte „a gyalázatos terrortámadást". Azt is elmondta, hogy minden eszközzel meg kell nyerni az IS elleni háborút. Szerinte a franciák ereje az összetartásukból fakad.

Hollande később felhívta telefonon Ferenc pápát, hogy elmondja, mennyire lesújtották a történtek. "Amikor egy papot bántanak, az egész Franciaországnak fáj" - mondta Hollande a hivatala közleménye szerint. Megígérte a pápának, hogy mindent megtesznek azért, hogy megvédjék a francia templomokat.

Hollande este televíziós beszédet intézett a franciákhoz, fogadkozott, hogy meg fogják nyerni a terrorizmus elleni háborút. Arra kérte a franciákat, hogy tartsanak össze, ne forduljanak egymás ellen, mert éppen ez a terroristák célja. A köztársasági elnök lemondta másnapra tervezett csehországi látogatását.

Az ISIS vállalta

A kvázi hírügynökségén, az Amaqon keresztül az Iszlám Állam magára vállalta a támadás elkövetését, azt írták, két harcosuk ölte meg a papot.

A Vatikán is elítélte, és barbár gyilkosságnak nevezte a támadást.

Ismerte a terrorelhárítás az egyik merénylőt

Az AFP értesülése szerint az egyik támadó ismert volt a francia terrorelhárítás előtt, és börtönben is ült korábban. Amikor óvadékkal szabadult, elektronikus nyomkövetőt tettek rá.

Az illető 2015-ben kétszer is megpróbált Szíriába utazni. Az első alkalommal Németországban tartóztatták fel, akkor még nem volt 18 éves. A második kísérlet idején már betöltötte a 18-at, akkor Svájcon keresztül utazott, és Törökországban fogták el. Visszaküldték előbb Svájcba, aztán Franciaországba, írja az AFP a nyomozáshoz közel álló forrásra hivatkozva. Állítólag korábban fenyegetőzött azzal, hogy támadást intéz egy templom ellen.

Információk szerint a támadó, Adel Kermiche rendőrségi nyomkövető karperecet viselt, amikor megtámadta a papot. A karperec minden reggel deaktiválva volt néhány órára, a támadás is ebben az időszakban történt.

Az AP hírügynökség információi szerint Kermiche szülei voltak azok, akik felhívták a hatóságok figyelmét gyerekük radikalizálódására, mert meg akarták akadályozni, hogy Szíriába menjen. A család egy barátja szerint Kermiche Saint-Etienne-du-Rouvray-ben nőtt fel, van egy nővére, aki orvos Rouenben, és egy bátyja, az édesanyjuk főiskolai tanár.

Rouen 110 ezres nagyváros, népszerű turistacélpont, Párizstól 140 kilométerre északnyugatra fekszik.

A Le Parisien című francia lap két évvel ezelőtt írt olyan francia fiatalokról, akik a régióban éltek, radikalizálódtak, majd Szíriába mentek harcolni. Volt köztük olyan, aki Saint-Etienne-du-Rouvray egyik mecsetében radikalizálódott.

A Figaro pedig azt írja, hogy ismert dzsihadista, Sid Ahmed Ghlam korábban már kinézte magának azt a templomot, ahol most a túszejtés volt, meg is akarta támadni, de terve meghiúsult. Ghlam jelenleg egy francia börtönben ül gyilkossági kísérlet miatt.

Rovatok